0°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

18.11.2022 / 18:47 Rat u Ukrajini - Glasnogovornik Kremlja

Analiza Politica: Peskov je prvi put rekao istinu

Analiza Politica: Peskov je prvi put rekao istinu
Foto: Agencije

Glasnogovornik Kremlja je novinarima u Moskvi jučer rekao da je jedno sigurno - Ukrajinci ne žele nikakve pregovore. Politico piše da je Peskov prvi put rekao istinu.

"Nitko ne želi sjediti s neprijateljima koji bez razlike bombardiraju njihove domove i ciljaju njihovu energetsku infrastrukturu, gurajući kućanstva u mrak i prisiljavajući kirurge u bolnicama da operacije izvode pod svjetlom baklji. I dok se otkopavaju ostaci civila koje su mučili ruski vojnici koji su okupirali Herson, bijes se među Ukrajincima raspiruje, a osjećali su ga i ranije zbog dokumentiranih zlostavljanja - silovanja do strijeljanja civila u Buči i Irpinu.

Iza kulisa, dužnosnici iz SAD-a i Europe pozivaju Ukrajinu da drži otvorena vrata za pregovore, iako neće pokušati prisiliti Kijev na bilo što. No, u utorak je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio čelnicima G20 da ne nude njegovoj zemlji nikakav mirovni sporazum koji bi ugrozio njezinu neovisnost od Rusije", piše Politico.

Što Zelenski želi?

Ukrajinski predsjednik je potom predstavio mirovni plan od 10 točaka u kojem se od Rusije zahtijeva prihvaćanje odgovornosti za ratne zločine počinjene na teritoriju Ukrajine. Također, Zelenski je pozvao na povlačenje svih ruskih trupa s ukrajinskog teritorija, uključujući čitavu regiju Donbas i poluotok Krim, kao i plaćanje ratnih reparacija i kompenzaciju za izazvano uništenje te smrt.


To je bila njegova verzija odgovora koji je američki general Anthony McAuliffe dao na zahtjev Nijemaca za njegovom predajom tijekom bitke u Ardenima 1944. Zelenski je rekao da bi bilo suludo da Ukrajina pristane na pregovore.

Politico piše da je razlika u činjenici da Zelenski i njegovi ljudi nisu okruženi, a ostvarili su nevjerojatne pobjede na bojnom polju - jednu u blizini Harkiva na sjeveroistoku Ukrajine i drugu u regiji oko Hersona.

"Putin i ne shvaća što znači mir, nemamo o čemu razgovarati"

Prema stanju na ratištu, pobjeda Ukrajinaca u Hersonu je zaustavila bilo kakve šanse da će ruske snage zauzeti ukrajinsku obalu Crnog mora, što uključuje i Odesu. Sada je i okupirani Krim u dosegu ukrajinskih raketa i artiljerije.

Riječ "suludo" dobro opisuje i reakciju "običnih" Ukrajinaca s kojima je novinar Politica razgovarao ovog tjedna. Novinar je Ukrajince pitao bi li podržali mirovne pregovore te jesu li voljni odustati od teritorija u ime mira, neovisno o tome radi li se o Krimu ili Donbasu.

Julija Grigor (35), čiji je suprug trenutno na liječenju zbog teškog oblika šoka od granata, kaže da Ukrajina može pobijediti u ovom ratu ako joj Zapad nastavi pružati podršku. Ukrajinka koja je originalno iz Mariupolja, ali sada živi u Lavovu, rekla je za Politico da Rusi ne shvaćaju da se Ukrajinci neće predati, popustiti ili pregovarati.

"Nećemo to učiniti bez obzira na to koliko granata oni bacali na nas. Ne mogu nas podijeliti. Nemamo o čemu razgovarati. Putin ne razumije da je Ukrajina suverena zemlja i da je ujedinjena po ovom pitanju. On ne shvaća ni značenje riječi 'mir'. Razgovor s njima nema smisla", rekla je 35-godišnja Ukrajinka za Politico.

"Možemo pobijediti ako nam SAD nastavi pomagati"

Upitana o odricanju od teritorija u ime mira, Julija odgovara da su Donbas i Krim ukrajinske regije. "Kako da odustanemo od naše zemlje?" pita Julija koja nije usamljena u svom stavu. Novinar Politica je razgovarao s desecima drugih Ukrajinaca u podzemnoj garaži shopping centra u Lavovu. Ta garaža sada služi kao sklonište.

Skupina muškaraca u pedesetima samo je gunđala i odmahivala glavom kada je novinar spomenuo nedavne komentare glavnog američkog zapovjednika, generala Marka Milleya, koji je rekao da Ukrajina možda neće uspjeti odnijeti vojnu pobjedu i da bi zima mogla poslužiti kao prilika za početak pregovora s Rusijom.

Ukrajinac Oleh (58) naglasio je da su se vojne procjene Zapada na početku rata, da će se Ukrajina morati predati ili riskirati potpunu okupaciju unutar nekoliko dana, pokazale pogrešnima.

"Ne slažem se, i ne može biti nikakvih pregovora ni dogovora jer će Rusija uvijek prekršiti sve sporazume; njima se ne može vjerovati. Sve zemlje su priznale ukrajinske granice 1991. i ovo je naša zemlja. Možemo pobijediti ako nam SAD i Europa nastave pomagati", rekao je Oleh, dok su četvorica njegovih prijatelja kimala glavom u znak odobravanja.

Mnogi Ukrajinci misle da bi Rusija vrijeme za pregovore iskoristila za naoružavanje
Svi Ukrajinci s kojima je novinar razgovarao, bili mladi ili stari, sa zapada ili istoka, rekli su slične stvari. Većina ih naglašava da će Rusija pregovore vidjeti samo kao znak slabosti, iskoristiti to vrijeme da se ponovno naoruža i pokušati okupirati još dijelova Ukrajine. Jedino je jedna mlada žena napomenula da bi možda bila spremna na odricanje od Krima u slučaju da to znači kraj rata.

"Nitko ne želi da se rat oduži, ali zbog novog samopouzdanja i bijesa zbog onoga što su mjeseci rata učinili Ukrajini, kao i boli koju je rat prouzročio kao što su gubitak života, ogromne štete i uništene obitelji, mnogi Ukrajinci nisu raspoloženi za ikakve ustupke prema Rusiji da bi zaustavili rat.


Plaše se da bi bilo kakav mirovni sporazum koji ne ispunjava njihove uvjete mogao prouzročiti trajni sukob, zbog čega bi Ukrajina zauvijek ostala zarobljena kao 'ničija zemlja', ne bi bila dio Europe i bila bi svedena na igračku koju Kremlj može mučiti i izazivati", piše Politico.

Richard Holbrooke, pokojni američki diplomat, koji je odigrao ključnu ulogu u Daytonskom sporazumu koji je 1995. doveo do mira u Bosni, znao je reći da će sukobljene strane u ratu do mirovnog sporazuma doći tek onda kada su obje potpuno iscrpljene. Usprkos konstantnim raketnim napadima na energetsku mrežu, unatoč hladnoći i strahu od duge zime koja slijedi, Ukrajina nije iscrpljena.

Zelenski očekuje da će se Rusija predati

Jučer je savjetnik ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak neprestane napade na energetske nazvao "naivnom taktikom kukavičnih gubitaka". "Ukrajina je već izdržala ekstremno teške napade neprijatelja. Oni nisu doveli do rezultata kojima su se nadale ruske kukavice", rekao je Jermak.

Mišljenje o tome da se Ukrajina neće predati je samo očvrsnulo od ožujka kada su ministri vanjskih poslova Ukrajine i Rusije pokušali održati pregovore u Turskoj, prvi put od početka rata. Poslije razgovora od 90 minuta, obje strane su rekle da nema napretka.

Mišljenje u političkim krugovima Ukrajine, ali i na ulicama, samo je očvrsnulo od ožujka, kada su ministri vanjskih poslova Ukrajine i Rusije pokušali održati pregovore u Turskoj, prvi put nakon početka totalne invazije. Nakon 90-minutnog razgovora obje strane rekle su da napretka nema.

Tada je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao da želi napomenuti da se Ukrajina nije predala i da se neće predati. Istog mjeseca je Zelenski njemačkim medijima kazao da je spreman razmisliti o kompromisu, iako je već odbacio bilo kakvo odustajanje od teritorija ili prihvaćanje ruske aneksije Krima.

Predsjednik Ukrajine sada izražava kolektivno odbacivanje bilo kakvog kompromisa. Ako je suditi po njegovom mirovnom planu predstavljenom na summitu zemalja G20, očekuje da će se Rusija predati, ili da bi bilo kakvi pregovori u ovom trenutku bili suludi, piše Politico.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo