-6°C
Mostar -1°C
Tuzla -1°C
Banja Luka -3°C
Bihać -4°C
Powered by Dark Sky

18.11.2022 / 12:21 Ljepota i Zdravlje - Sarajevo

Na KCUS počela ugradnja najmodernijih leća nakon operacije mrene

Na KCUS počela ugradnja najmodernijih leća nakon operacije mrene
Foto: FENA
Specijalisti Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu počeli su sa ugradnjom Preloaded Violet filter hidrophobic IOL leća.

Ove intraokularne leće spadaju u red najmodernijih ugradbenih materijala, a pacijentu omogućavaju postoperativno jasan vid na daljinu, srednju udaljenost i na blizinu, i kao takve predstavljaju veliki napredak u kvalitetu života tretiranih bolesnika.

Po riječima prof. dr. Amile Alikadić Husović, šefice Klinike za očne bolesti KCUS, uvođenjem Edof intraokularnih leća, KCUS se svrstao u red vodećih zdravstvenih ustanova rješavanja dioptrije nakon operacije mrene.

- Edof intraokularne leće se koriste i u rješavanju problema takozvane čitalačke dioptrije, te korigovanja velike razlike dioptrije između dva oka. Na ovaj način smo počeli i sa radom refraktivne hirurgije oka. Ovo je još jedan pokazatelj da vizija, edukacija i odabir kvalitetnog kadra čine ključ uspjeha i napretka usklađen sa pravilnom strategijom razvoja struke - kazala je prof. dr. Alikadić Husović.

Prof. dr. Nermir Granov, direktor hirurške discipline napominje da KCUS kontinuirano napreduje u svim segmentima rada.

- Naša namjera je da uvodimo nove metode rada koje prati nabavka najsavremenije opreme i materijala. U KCUS imamo timove stručnjaka koji su osposobljeni da rade vrlo kompleksne operacije. Zadatak hirurških timova sa Klinike za očne bolesti je rješavanje kompleksnih operativnih procedura hirurgije oka. Ovi operativni zahvati rade se po normama svjetskih centara iz oblasti rekonstrukcije i adneksa oka - naveo je prof. dr. Granov.

Prof. dr. Alikadić Husović zahvalila je prof. dr. Granovu i generalnoj direktorici KCUS prof. dr. Sebiji Izetbegović što su prepoznali značaj nabavke ove vrste ugradbenih leća, saopćeno je iz Pres- službe KCUS-a.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo