15.11.2022 / 15:01 Rat u Ukrajini - Nova Kahovka

Rusija se povukla iz drugog po veličini grada u Hersonskoj oblasti

Rusija se povukla iz drugog po veličini grada u Hersonskoj oblasti
Foto: Reuters
Grad leži na istočnoj obali rijeke Dnjepar, pored ogromne brane Kahovka, za koju su i Ukrajina i Rusija optužile jedna drugu za granatiranje.

Državni službenici koji rade za rusku administraciju u Novoj Kahovki, drugom po veličini gradu u ukrajinskoj južnoj Hersonskoj oblasti, napustili su taj grad zbog sukoba, rekli su zvaničnici u utorak, 15. novembra.

Takođe se graniči sa ulaskom u Sjevernokrimski kanal, ključni izvor slatke vode za sušno poluostrvo Krim, koje je Rusija anektirala Ukrajini 2014.

„Posle poznatih događaja od 11. novembra, kada je ruskim trupama naređeno da se povuku sa desne (zapadne) obale Hersonske oblasti, Nova Kahovka se našla pod direktnom vatrom artiljerije velikog kalibra i minobacača oružanih snaga Ukrajine“, saopštila je ruska uprava grada.

U njemu se navodi da su zaposleni u gradskoj upravi i opštinskim institucijama napustili grad i da su premešteni u bezbjedna područja u regionu.

Od povlačenja Rusije iz grada Hersona i oblasti zapadno od Dnjepra prošle nedjelje, pažnja je usmjerena na gradove i naselja na istočnoj obali pod ruskom kontrolom, gde ruske snage kažu da su zauzele odbrambene položaje.

Čini se da slike objavljene na društvenim mrežama u utorak pokazuju da su ruske trupe napustile grad Oleški, preko puta rijeke Dnjepar od Hersona, što sugeriše da se jedno od najvećih povlačenja u ratu možda nije završilo.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je svjetskim liderima da neće biti popuštanja u vojnoj kampanji Ukrajine da protjera ruske trupe nakon ponovnog zauzimanja Hersona - jedine regionalne prestonice koju je Rusija držala otkako je izvršila invaziju pre skoro devet mjeseci.

(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo