16°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

10.11.2022 / 17:46 Svijet - Ruski predsjednik

Putin neće prisustvovati samitu G-20 u Indoneziji

Putin neće prisustvovati samitu G-20 u Indoneziji
Foto: Reuters
Ruski predsjednik Vladimir Putin neće prisustvovati samitu Grupe 20 ekonomskih sila u Indoneziji naredne sedmice, saopćio je zvaničnik indonezijske vlade u četvrtak, ...

... izbjegavajući eventualnu konfrontaciju sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima zbog rata u Ukrajini.

Luhut Binsar Pandjaitan, čelnik podrške za skupove G-20, izjavio je da je Putinova odluka da ne dođe “najbolja za sviju nas”.

Američki predsjednik Joe Biden, kineski predsjednik Xi Jinping i ostali svjetski čelnici prisustvovat će dvodnevnom samitu koji počinje narednog utorka. Samit bi predstavljao prvi put da su se Biden i Putin okupili na jednom skupu od ruske invazije na Ukrajinu u februaru. Indonezijski predsjednik Joko Widodo domaćin je skupa na otoku Baliju.

- Zvanično smo informirani da ruski predsjednik Vladimir Putin neće prisustvovati samitu G-20, i predstavljat će ga visoko rangirani zvaničnik, i to je bilo predmet rasprave s predsjednikom Joka Widoda i Putina u ranijim telefonskim razgovorima - izjavio je Pandjaitan nakon sastanka sa sigurnosnim zvaničnicima u Denpasaru, prijestolnici Balija.

- Štagod se desi s ruskom odlukom, ona je donesena za zajedničko dobro i najbolja je za sve nas – dodao je Pandjaitan, koji je također koordinirajući ministar za mornarička pitanja i investicije.

On je ranije kazao da će ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov predvoditi rusku delegaciju.

Pandjaitan je kazao da ne zna zašto je Putin odlučio da ne dođe, ali je dodao da je to “možda zbog toga što je predsjednik Putin zauzet obavezama u svojoj zemlji, i mi također moramo poštovati to”.

Pandjaitan je potvrdio da bi isti razlog mogao zadržati ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u njegovoj zemlji.

Widodo je izjavio da je ranije u ovoj godini putovao u Kijev i Moskvu u naporu da privoli dvojicu čelnika da doputuju u Bali i dogovore mir, prenosi AP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo