12°C
Mostar 17°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 16°C
Bihać 15°C

08.11.2022 / 20:50 Rat u Ukrajini - Sky News

Rusija dala 140 miliona eura u gotovini Iranu u zamjenu za smrtonosne dronove

Rusija dala 140 miliona eura u gotovini Iranu u zamjenu za smrtonosne dronove
Foto: Agencije

Ruski vojni avion tajno je na aerodrom u Teheranu u avgustu prevezao gotovinu i tri modela oružja - britanski protivtenkovski projektil NLAW, američki protivtenkovski projektil Javelin i protivzračni projektil Stinger, prenosi Sky News.

Oružje koje je Rusija poslala Iranu bilo je dio pošiljke britanske i američke vojne opreme koja je "pala u ruske ruke", a bila je namijenjena ukrajinskoj vojsci, kaže tajni izvor. Izvor navodi da Iranski korpus čuvara islamske revolucije (IRGC) sada može proučiti i kopirati zapadnu tehnologiju.

- Vjerovatno će koristiti obrnuti inženjering pa to oružje koristiti u budućim ratovima - rekao je izvor.

Još jedna pošiljka

Iran je Rusiji zauzvrat dao više od 160 bespilotnih letjelica, među kojima i 100 Shahed-136 bespilotnih letjelica, kaže izvor. Ovi dronovi dobili su nadimak "dronovi samoubice" jer pri sudaru eksplodiraju. Izvor kaže da su Teheran i Moskva u proteklih nekoliko dana dogovorili još jedan posao s bespilotnim letjelicama, vrijedan 200 miliona eura.

- To znači da će se uskoro dogoditi još jedna pošiljka bespilotnih letjelica iz Irana - rekao je.

Vojne snage Vladimira Putina Ukrajinu u zadnje vrijeme sve više napadaju bespilotnim letjelicama. To im je uz sad već standardne napade projektilima omogućilo da ciljaju ključne tačke za opskrbu strujom i vodom širom Ukrajine, čak i u Kijevu. Baražne vatre ubile su brojne civile, izazvale česte nestanke struje i alarmirale ukrajinsku zračnu odbranu, koja sada koristi skupe protivzračne projektile protiv mnogo jeftinijih dronova.

Justin Bronk, viši naučnik saradnik na Institutu Royal United Services u Londonu, kaže da su iranski dronovi postali ključni za rusko napredovanje.

- Da Iran nije isporučio Shahede, ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu za struju i vodu bili bi znatno manje učinkoviti - rekao je.

Potencijalna prijetnja

Još veća potencijalna prijetnja za Ukrajinu je to što je Iran navodno pristao Rusiji dopremiti veće i sofisticiranije balističke projektile. Ako je to istina, ukrajinski ambasador u UK-u Vadim Pristajko kaže da će to biti "prava, prava prijetnja" za Ukrajinu.

- Ako dobiju velik broj balističkih projektila, suočit ćemo se s velikim problemima - kazao je.

Iz Irana kažu da su nagađanja o balističkim projektilima "potpuno netačna" iako su nedavno napokon priznali da su u Moskvu slali bespilotne letjelice. Ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian je u subotu rekao da se to dogodilo prije nego što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

No Ukrajina, SAD i Francuska optužili su Iran da je Rusiji bespilotne letjelice poslao nedavno. Ne zna se koliko ih je tačno poslano, ali iz SAD-a su u julu najavili da Iran Rusiji planira poslati na stotine dronova.

Tajni izvor Sky Newsu je dao satelitske slike ruskih vojnih aviona u Teheranu kao dokaz da se transakcija vezana za bespilotne letjelice dogodila 20. avgusta. Izvor vjeruje da je jedan od aviona, Ilyushin IL-76, prevezao 140 miliona eura i zapadno oružje.

Jedna satelitska slika snimljena je 20. avgusta ujutro u 1 sat i 17 minuta, a prikazuje dva aviona u zračnoj luci Mehrabad u Teheranu. Druga je snimljena u 3 sata i 30 minuta ujutro, a na njoj je jedan od aviona na pisti za polijetanje, dok se drugi okreće. Na posljednjoj slici, snimljenoj 3 i po sata kasnije, aviona više nema u zračnoj luci.

Satelitski snimak podijeljen za Sky News prikazuje dva aviona na međunarodnom aerodromu Mehrabad
Satelitski snimak podijeljen za Sky News prikazuje dva aviona na međunarodnom aerodromu Mehrabad

Vrijedna oprema

Vjerovatno je da je bar jedan od njih, ako nisu oba, odletio s iranskim dronovima, tvrdi izvor. Dodaje i da je od 20. avgusta iz Irana odletjelo bar pet ruskih aviona koji su prenosili iranske dronove.

Što se tiče opreme, izvor navodi da je Iran poslao: 100 dronova Shahed-136, 60 manjih dronova Shahed-131 i šest dronova Mohajer-6. Za razliku od "samoubilačkog" aviona Shahed, Mohajer-6 je naoružana bespilotna letjelica koja može bacati i lansirati streljivo.

Na upit o tome zašto je Rusija Iranu slala britansko i američko oružje, izvor je kazao da je to vjerojatno da bi obrnutim inženjeringom kopirali njihovu tehnologiju. Navodi da su isti proces koristili i na američkom špijunskom dronu koji je 2011. došao u njihove ruke, zahvaljujući čemu su vjerojatno razvili svoje Shahed dronove.

- Mislimo da su Iranci dokazali da imaju učinkovit sistem obrnutog inženjeringa, to dokazuju i bespilotne letjelice koje su napravili obrnutim inženjeringom američke bespilotne letjelice koju su zarobili 2011. - rekao je izvor.

- Čini se da Iran želi izvući korist iz rata u Ukrajini tako što od Rusa dobiva zapadne tehnologije koje će mu biti korisne u budućnosti - kao što je to bio slučaj i u prošlosti – dodaje izvor.

Obrnuti inženjering letjelice

Američki nadzorni dron RQ-17 Sentinel zarobljen je u decembru 2011. Iranski zapovjednik tvrdio je godinu nakon toga da je njegova zemlja napravila obrnuti inženjering letjelice i da gradi kopiju.

Moskva je prošlog mjeseca negirala da je u Ukrajini koristila iranske bespilotne letjelice.

- Koristimo rusku opremu, ruske nomenklature - rekao je glasnogovornik Dmitrij Peskov 18. oktobra i sva daljnja pitanja preusmjerio je na ministarstvo obrane.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo