12°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

08.11.2022 / 18:39 Rat u Ukrajini - Institut iz Kiela

Koliko je EU pomogla Ukrajini, a koliko je platila Rusiji za plin i naftu

Koliko je EU pomogla Ukrajini, a koliko je platila Rusiji za plin i naftu
Foto: Vijesti.ba

Institut za svjetsku ekonomiju iz Kiela objavio je najnovije izračune koji pokazuju da je od kraja veljače EU platila Ruskoj Federaciji za naftu, plin i ugljen barem tri puta više od financijske pomoći koju je uputila Ukrajini.

"SAD je ponovno značajno proširio svoja obećanja potpore Ukrajini posljednjih tjedana. Europske zemlje, s druge strane, dale su samo nekoliko novih obećanja. Osim toga, pomoć koju su zemlje EU najavile sporo stiže do Ukrajine.

U razdoblju koje je sada dodatno obuhvaćeno (4. kolovoza do 3. listopada), SAD je obećao nešto manje od 12 milijardi eura, čime je ukupan iznos bio nešto više od 52 milijarde eura u vojnoj, financijskoj i humanitarnoj pomoći. Zemlje i institucije EU proširile su svoje obveze za samo oko 1.4 milijarde eura u istom razdoblju te sada zajedno dosežu nešto više od 29 milijardi eura", piše Institut.

Od veljače do kolovoza ove godine zemlje članice kupile su od Rusije naftu, plin i ugljen, koje su platile 103.6 milijardi eura, navodi Institut.

"SAD se sada obvezuje gotovo dvostruko više nego sve zemlje i institucije EU zajedno. To je slab rezultat za veće europske zemlje, posebno jer mnoga njihova obećanja stižu u Ukrajinu s velikim kašnjenjem", kaže Christoph Trebesch, voditelj tima koji sastavlja Ukraine Support Tracker.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo