14°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

08.11.2022 / 18:35 Zanimljivosti - Astronomski fenomen

Pogledajte spektakularni Krvavi Mjesec iznad Sarajeva

Pogledajte spektakularni Krvavi Mjesec iznad Sarajeva
Foto: Agencije

Ljubitelji neba i nebeskih tijela, večeras su mogli svjedočiti zaista posebnom fenomenu zvanom Krvavi Mjesec, a čiji je djelić uspio zabilježiti i fotoreporter portala Klix.ba.

Večeras je nad Bosnom i Hercegovinom zadivljujući pun mjesec, a koji je u jednom trenutku i u našoj zemlji poprimio drugačiji izgled.

Riječ je o fenomenu Krvavi Mjesec - potpunom pomračenju Mjeseca koje se događa kada naš prirodni satelit uđe u sjenku Zemlje, tj. kada se naša planeta nađe tačno između Mjeseca i Sunca.

Iako je već najavljeno kako večerašnja pomrčina Mjeseca neće biti vidljiva iz BiH, pošto je u to vrijeme Mjesec na drugoj strani planete, fotoreporter našeg portala našao se na pravom mjestu i u pravo vrijeme, zabilježivši fantastičan prizor.

Inače, iz Astronomskog društva "Orion" potvrdili su nam da će Krvavi Mjesec večeras biti najbolje vidljiv iz Sjeverne Amerike i istočne Azije.

Oni koji su ga imali sreće vidjeti, sigurno su uživali u ovom prizoru, dok će se sljedeći Krvavi Mjesec opet pojaviti tek za gotovo 3 godine, tačnije 13. i 14. marta 2025. (ovisno o tome gdje se nalazite).

(Vijesti.ba)

Izdvajamo