5°C
Mostar 13°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

08.11.2022 / 13:13 Izbori 2022 - Mostar

Nikšić o kapacitetu Trojke: Utakmica se vodi za Dom naroda

Nikšić o kapacitetu Trojke: Utakmica se vodi za Dom naroda
Foto: Agencije

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić ocijenio je kako su predstavnici „trojke” i HDZ-a BiH napravili značajan iskorak i nivo saglasnosti u dosadašnjim razgovorima o postizbornoj saradnji.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić također je bio optimističan te je kazao kako je dosadašnji razgovor bio otvoren i iskren.

Po njegovim riječima, razgovaralo se prije svega o tome da u fokusu buduće vladajuće većine mora biti program koji će se bazirati na tri teme: euroatlantske integracije, vladavina prava te ekonomskosocijalne reforme.

- Postigli smo vrlo visok nivo suglasnosti da je vrlo važno da buduće vlade imaju konkretan program, konkretan plan djelovanja, a ne da se vlade formiraju samo na osnovu toga što ima dovoljan broj ruku i da bi se dijelili resori - ustvrdio je Nikšić.

Komentirajući koalicijski kapacitet „osmorke”, Nikšić je kazao kako će ta politička opcija imati 13 mjesta u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i 39 zastupnika u Zastupničkom domu Federacije BiH.

- Trenutno je situacija da će u Klubu zastupnika iz reda hrvatskog naroda HDZ BiH sa svojim partnerima imati apsolutnu većinu. Naša grupacija okupljena oko ovog sporazuma imat će većinu u Klubu zastupnika iz srpskog naroda i većinu zastupnika u Klubu ostalih. Utakmica se vodi za većinu u Klubu Bošnjaka. Imajući u vidu situaciju u Tuzlanskom kantonu i trgovinu pojedinim zastupnicima, došli smo u do toga da u ovom trenutku imamo omjer 10-10. Dakle, preostala su tri zastupnika od kojih bi jedan mogao biti izabran na direktan način, a najmanje dva da „idu u šešir”, ali to je nešto što će se rješavati u razdoblju koje je pred nama - istaknuo je Nikšić.

Upitan da prokomentira inzistiranje hrvatske strane na rješavanju pitanja Izbornog zakona BiH, Nikšić je odgovorio kako Izborni zakon nije samo interes HDZ-a BiH već „da je to interes BiH i svih njezinih građana”.

- Kad se završe razgovori o programu pričat će se o kadrovskim rješenjima, danas smo pričali kako promijeniti stanje u BiH – zaključio je Nikšić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo