07.11.2022 / 13:14 Rat u Ukrajini - Oleksij Reznikov

Ministar odbrane potvrdio da je protivvazdušna odbrana stigla u Ukrajinu

Ministar odbrane potvrdio da je protivvazdušna odbrana stigla u Ukrajinu
Foto: Agencije
„Protivvazdušni odbrambeni sistemi NASAMS i Aspide stigli su u Ukrajinu! Ovo oružje će značajno ojačati ukrajinsku vojsku i učiniti naše nebo bezbjednijim“, rekao je ministar odbrane Oleksij Reznikov na društvenim mrežama.

Ukrajina je u ponedjeljak, 7. novembra objavila da je dobila više sistema protivvazdušne odbrane od zapadnih vojnih saveznika, rekavši da će to oružje pomoći u odbrani od ruskih napada koji su u posljednjih nekoliko nedjelja usmereni na energetsku infrastrukturu.

„Nastavićemo da obaramo neprijateljske ciljeve koji nas napadaju. Hvala našim partnerima - Norveškoj, Španiji i SAD“, dodao je Reznikov.

Ruski udari tokom prošlog mjeseca uništili su oko trećine ukrajinskih elektrana, a vlada je pozvala Ukrajince da što više štede struju.

Vlasti u Kijevu saopštile su u ponedeljak da je situacija oko sposobnosti grada da snabdjeva stanovnike energijom ostala "izazov" i pozvale Ukrajince u prestonici da ograniče upotrebu struje u određenim periodima dana.

„Molimo sve stanovnike regiona da podrže radnike u borbi na energetskom frontu“, navodi se na platformi društvenih medija Telegram.

Reznikov je prošlog meseca rekao da je Ukrajina dobila prvi odbrambeni sistem Iris-T od Nemačke.

(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo