4°C
Mostar 10°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 3°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

04.11.2022 / 12:14 BiH - OS BiH

Na poziv SAD-a: Mašović obišao nosač aviona 'USS George H.W. Bush'

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH obišao nosač aviona „USS George H.W. Bush“ ...

Po pozivu Sjedinjenih Američkih Država i kontraadmirala Dennisa Veleza, komandanta grupe deset nosača aviona, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović 03. novembra 2022. godine u Splitu prisustvovao je obilasku supernosača Nimitz američke ratne mornarice „USS George H.W. Bush“.

Ovaj brod dug je 333 metra i može nositi 90 aviona i 20 helikoptera. Radi se o jednom od, po godini proizvodnje, najmlađih američkih nosača aviona. Brod izgrađen 2009. može ploviti više od 20 godina bez dopunjavanja goriva. Na brodu se može smjestiti čak 6.000 članova posade.

Posjeta regiona pruža priliku za jačanje snažnog partnerstva sa saveznicima da rade zajedno za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Evropu. Kontraadmiral Denniz Velez naglasio je važnost dolaska legendarnog nosača aviona u svrhu odbrane od agresije i jačanje saveza sa partnerima.

Tom prilikom, general Mašović je prisustvovao radnom ručku sa admiralom Dennisom Velezom tokom kojeg je razgovarano o regionalno-vojnoj političkoj situaciji gdje je iskazana puna podrška SAD-a svim partnerima. Od strane admirala Dennisa Veleza, komandanta grupe deset nosača aviona upućena je jasna poruka podrške OSBiH u njenim NATO integracijama. Na kraju, general Mašović se zahvalio na pozivu admiralu Velezu i uručio mu plaketu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U delegaciji, pored generala Mašovića, bili su i vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Eric Adams, lični pomoćnik NZŠ OSBiH pukovnik Asmir Sarajlić i David Haugen iz ambasade SAD-a u BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo