11°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

21.10.2022 / 18:51 Rat u Ukrajini - Ministar energetike

Ukrajina: Rusija nanijela milijarde dolara štete energetskom sistemu

Ukrajina: Rusija nanijela milijarde dolara štete energetskom sistemu
Foto: Agencije

Ministar energetike Ukrajine Herman Galuščenko saopštio je danas da je u ruskim granatiranjima pogođena najmanje polovina generatora u ukrajinskim termoelektranama i prouzrokovno više milijardi dolara štete.

Galuščenko u intervjuu za Rojters dodaje da nisu sva pogođena postrojenja potpuno prestala da rade.

"Steta je prilično velika. Mogu vam reći da je ugrožena najmanje polovina energetskog kapaciteta čak i više", rekao je on.

Ističe da je 30 do 40 odsto ukupne nacionalne elektroenergetske infrastrukture bilo meta napada koje je on opisao kao nameru da se uništi ukrajinski energetski sistem.

"Ove nedjelje su gađali veliki broj termoelektrana", rekao je Haluščenko, dodajući da je Ukrajina izgubila 4.000 MV proizvodnih kapaciteta kao rezultat tih napada.

Naglašava da bi uvoz električne energije mogao da bude jedna od opcija za izlazak Ukrajine iz energetske krize i da su razgovori oko realizacije uvoza već počeli.

Galuščenko kaže da nema znakove napretka ka usvajanju sporazuma kojim bi se riješila situacije oko nuklearne elektrane Zaporožje, iako je direktro Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi ove nedjelje ponovo izrazio želju za obnovom razgovara.

"Možda se nešto promijenilo u stavu Rusije, ali ne vjerujem u bilo kakvu mogućnost da se njima složim", rekao je on i dodao da u ovoj fazi nema pomaka ka postizanju rješenja.

Ruske snage su zauzele fabriku u južnoj Ukrajini na samom početku rata prije osam mjeseci, u njom i dalje radi ukrajinsko osoblje.

Međunarodna zajednica je u više navrata izražila zabrinutost da bi zbog ratnih dejstava u okolini elektrane moglo doći do nuklearne katastrofe.

Kijev i Moskva okrivljuju jedni druge za granatiranja elektrane i teritorije oko nje, podsjeća Rojters.

(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo