15°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 21°C
Bihać 14°C

21.10.2022 / 15:52 Rat u Ukrajini - Jurij Ihnat

Apel iz Ukrajine: Svijet mora spriječiti Rusiju da dobije rakete iz Irana

Apel iz Ukrajine: Svijet mora spriječiti Rusiju da dobije rakete iz Irana
Foto: Ilustracija
Ukrajina obara 85 posto iranskih dronova kamikaze koje su koristile ruske snage, ali joj je potrebna podrška saveznika da spriječi Teheran da prodaje Moskvi balističke rakete, rekao je u petak glasnogovornik zračnih snaga.

Rusija je pojačala napade na ukrajinske energetske objekte i gradove od 10. oktobra, koristeći rakete i, kako navodi Kijev, iranske dronove Šehid-136.

Portparol zračnih snaga Jurij Ihnat rekao je da se ukrajinska protuvazdušna odbrana pokazuje sve efikasnijom protiv dronova, ali je ukazao da je manje efikasna protiv projektila, javlja Reuters.

- Ako uzmemo posljednje dvije sedmice i rezultate u obaranju dronova, naša protuvazdušna odbrana je efikasna 85 posto. Sada smo naučili da ih prepoznamo i efikasnije ih oborimo - rekao je Ihnat na brifingu.

Teheran poriče da je Moskvi isporučio dronove Šehid-136, a Kremlj negira da su njegove snage koristile iranske bespilotne letjelice za napad na Ukrajinu. Dvojica visokih iranskih zvaničnika i dvojica iranskih diplomata rekli su Reutersu da je Iran obećao Rusiji isporučiti rakete zemlja-zemlja, pored dodatnih dronova.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo