8°C
Mostar 15°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

13.10.2022 / 21:02 Svijet - Bivši predsjednik SAD-a

Glasanje o sudskom pozivu Trumpu na dnevnom redu, tvrde izvori

Glasanje o sudskom pozivu Trumpu na dnevnom redu, tvrde izvori
Foto: Agencije
Komisija Predstavničkog doma američkog Kongresa koja istražuje napad na Kapitol od 6. januara glasat će o sudskom pozivu bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, kazali su za NBC News izvori upućeni u planove ovog tijela.

Vijest su prenijeli i drugi američki mediji uključujući CNN, pozivajući se na neimenovane izvore.

Članovi panela, koji je u četvrtak održao ono što se očekivalo kao posljednje saslušanje prije izbora u sredini mandata, prethodno su kazali da još uvijek razmatraju razgovor s Trumpom ili bivšim potpredsjednikom Mikeom Penceom.

Sudski poziv mogao bi stići više od godinu dana otkako je komisija počela istraživati pobunu. Panel je već obavio više od hiljadu razgovora i davanja iskaza. Primljeno je stotine hiljada dokumenata i postoji 100 sudskih poziva za koje se javno zna da su izdani.

Članovi ovog tijela usmjerili su saslušanje u četvrtak na to kako je glavni uzrok 6. januara bio do Trumpa, rekla je zastupnica Liz Cheney u svom uvodnom obraćanju.

“Ništa od ovoga ne bi se desilo bez njega. On je lično i značajno bio uključen u sve to. Danas ćemo se usredotočiti na stanje uma predsjednika Trumpa, njegove namjere, njegove motivacije i kako je poticao druge da izvršavaju njegove naredbe. I kako bi se još jedan 6. januar mogao ponoviti ako ne poduzmemo potrebne radnje da to spriječimo”, dodala je.

Kako pojašnjava CNN, iako ovo tijelo ne može podignuti pravne optužbe protiv Trumpa, njegova centralna misija je kroz niz javnih saslušanja otkriti puni opseg njegovog pokušaja bez presedana da zaustavi prijenos vlasti, te nedostatak djelovanja tokom nereda 6. januara.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo