11°C
Mostar 21°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C

13.10.2022 / 19:21 Rat u Ukrajini - Šef NATO-a

Stoltenberg: Nuklearna retorika opasna i neodgovorna

Stoltenberg: Nuklearna retorika opasna i neodgovorna
Foto: FENA
Nakon dvodnevnog sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu, na završnoj konferenciji za medije, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je kako je fokus uglavnom bio na "brutalnom agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine".

- Predsjednik Putin je na svoje neuspjehe na bojnom polju odgovorio pokušajima aneksija. Djelomična mobilizacija, bezobzirna nuklearna retorika i neselektivni napadi na civile i kritičnu infrastrukturu zajedno predstavlju najozbiljniju eskalaciju od invazije u veljači - naglasio je on.

Pozdravio je jučerašnje glasovanje Ujedinjenih naroda poručivši kako je riječ o jasnoj i snažnoj poruci da je Rusija izolirana te da svijet stoji uz Ukrajinu, u obrani međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima.

- NATO nije strana u sukobu, ali nastavit ćemo podržavati Ukrajinu, koliko god bude potrebno. Sinoć nam se pridružio ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov i izvijestio o situaciji na bojnom polju. Ukrajina dobro napreduje, potiskujući invaziju ruskih snaga na istoku i jugu. NATO saveznici isporučuju napredne sustave, uključujući topništvo, protuzračnu obranu i oklopna vozila. Pozdravljam današnju objavu Španjolske da će osigurati četiri lansera HAWK za jačanje ukrajinske zračne obrane. Zahvaljujem svim saveznicima na njihovim značajnim doprinosima i pozivam ih da nastave napredovati - poručio je glavni tajnik NATO-a.

Napomenuo je kako Ukrajini također osiguravaju gorivo, zimsku odjeću i medicinske potrepštine kao dio sveobuhvatnog paketa pomoći NATO-a.

- Prema ovom paketu, NATO će Ukrajini uskoro isporučiti opremu za borbu protiv dronova sa stotinama ometača dronova i zaštitit će ukrajinski narod, kao i kritičnu infrastrukturu. Dugoročno gledano, također ćemo pomoći Ukrajini u prijelazu sa sovjetske ere na modernu opremu NATO-a - ustvrdio je.

Stoltenberg je rekao kako su jutros održali redoviti sastanak Grupe za nuklearno planiranje te istaknuo kako je važno nastaviti s konzultacijama i koordinacijama oko nuklearnih pitanja.

- Nuklearna retorika predsjednika Putina je opasna i neodgovorna. Ove prijetnje shvaćamo ozbiljno i ostajemo budni. Nećemo se dati zastrašiti. Bilo kakva uporaba nuklearnog oružja iz temelja bi promijenila prirodu sukoba i imala ozbiljne posljedice. Rusija zna da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne smije voditi - podvukao je on.

Rekao je kako u ovom trenutku ne znaju na koji će način točno odgovoriti ukoliko se prijetnje ostvare, ali je naglasio kako bi to promijenilo prirodu konflikta. Kako je istaknuo, upotreba čak i malog nuklearnog naoružanja dovela bi do posljedica, a Rusija to zna.

Stoltenberg je najavio i rutinsku godišnju obuku, odnosno planiranu vježbu odvraćanja koja će početi sljedeći tjedan.

- Ovo je rutinska godišnja obuka, kako bi se osiguralo da NATO-ove nuklearne sposobnosti ostanu sigurne, zaštićene i učinkovite. NATO-vo nuklearno odvraćanje čuva mir, sprječava prisilu i odvraća agresiju. Povećavamo broj snaga visoke pripravnosti. Sada imamo više trupa u istočnom dijelu Saveza. Danas smo donijeli odluke o povećanju naših zaliha streljiva i opreme - ustvrdio je Stoltenberg kazavši kako su također govorili o tomu što će još učiniti kako bi zaštitili kritičnu infrastrukturu nakon sabotaže plinovoda Sjeverni tok.

Stoltenberg je podvukao kako NATO nastavlja podržavati operaciju Althea koju vodi EU, dok na Kosovu NATO-ova misija KFOR održava sigurno okruženje u skladu sa svojim mandatom UN-a.

- Posljednjih mjeseci vidjeli smo da su se tenzije rasplamsale u više navrata. Sve strane moraju se ponašati odgovorno, pokazivati ​​suzdržanost i izbjegavati nasilje. Dijalog između Beograda i Prištine uz posredovanje EU jedini je put naprijed, a KFOR je spreman intervenirati ako bude potrebno - zaključio je glavni tajnik NATO-a.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo