2°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

09.10.2022 / 10:30 Svijet - ‘Granični lovci‘

Mađarska formirala građansku jedinicu za lov na migrante

Mađarska formirala građansku jedinicu za lov na migrante
Mađarska policija formirala je pukovniju u koju se mogu prijaviti mađarski građani koji žele loviti migrante koji iz Srbije ili Hrvatske ulaze u Mađarsku.

Riječ je o građanima koji nakon četiri tjedna obuke dobivaju pištolj, bojevu municiju, palicu, papreni sprej, lisice i naočale za noćno promatranje. U Mađarskoj imaju službeni naziv "granični lovci" i nakon četiri tjedna obuke imaju dozvolu za pucanje pa i ubijanje ukoliko je potrebno, prenosi Jutarnji.

U ta četiri tjedna polaznike obučavaju kako rukovati oružjem, patrolirati granicom, pratiti migrantske staze, provoditi pretrage, metodama uhićenja i sprječavanju ilegalnih prelazaka granice.

Mađarske vlasti već duže vremena provode intezivnu javnu kampanju regrutiranja "graničnih lovaca" na migrante i žele ukupno angažirati oko 4000 lovaca. Dosad se prijavilo više od 2000 Mađara, a njih više od 800 već je potpisalo ugovore s policijom. Oni koji prođu obuku imaju pravo na mjesečnu plaću koja iznosi oko 8000 kuna, prehranu i smještaj.



Centar za obuku "lovaca" nalazi se u Nyirbatoru, gradiću 260 milja istočno od Budimpešte. Jutarnje okupljanje muškaraca i žena obučenih u plave uniforme sa zelenim kapama na glavi započinje pjesmom. "Ispunit ću svoju službu, ako bude potrebno, čak i riskirajući svoj život", pjevaju u sav glas.

Kandidati su iz svih slojeva društva, a među njima je mnogo onih koji se oduvijek željeli postati policajci, ali u tome nisu uspjeli, no tu su mnogobrojni avanturisti i mrzitelji stranaca. Iako sve to izgleda kao stvaranje paramilitarne postrojbe pod okriljem države, mađarske vlasti brane projekt tvrdnjom kako na ovaj način žele rasteretiti pripadnike vojske i policije koji više od dvije godine nadziru granicu prema Hrvatskoj i Srbiji. Mađarska je prema tim dvjema susjednim zemljama podigla i žičanu ogradu koju je ove godine odlučila nadograditi za još jedan metar u visinu.



Mađarske vlasti već duže vrijeme tvrde kako se broj migranata koji pokušavaju ući u njihovu zemlju, prvenstveno iz Srbije, ove godine drastično povećao. Tako napominju da je u prvih sedam mjeseci u Mađarsku pokušalo ući 157.000 migranata.

Mađarska policija i vojska već su duže vrijeme na meti optužbi organizacija za ljudska prava koje dokumentirano tvrde da tamošnji policajci i vojnici fizički zlostavljaju migrante koje uhvate pri pokušaju prelaska granice. Sad postoji opravdani strah da će se aktiviranjem "graničnih lovaca" to nasilje prema migrantima dodatno pojačati i povećati.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo