5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

07.10.2022 / 20:22 Svijet - Prag

Lideri na samitu EU odlučni da ih ne zastraše nuklearne prijetnje Rusije

Lideri na samitu EU odlučni da ih ne zastraše nuklearne prijetnje Rusije
Foto: Vijesti.ba

Evropska unija (EU) ozbiljno uzima prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina da u ratu u Ukrajini može da upotrijebi nuklearno oružje, ali EU neće dozvoliti...

... da je Moskva zastraši i ucjenjuje, izjavili su predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poslije neformalnog samita EU u Pragu.

"Mi sve prijetnje uzimamo ozbiljno. Nećemo dozvoliti da nas zastraše. Želimo da vjerujemo u međunarodno pravo i na njemu zasnovani poredak. Nekoliko puta nam je prijećeno nuklearnim oružjem. Tu je i druga prijetnja, to da je najveća nuklearna elektrana u Evropi pretvorena u vojnu bazu u kojoj je 500 ruskih vojnika", kazao je Mišel.

On je, kao i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, naglasio da će EU ostati hladne glave, a da upozorava Rusiju da su takve prijetnje neodgovorne.

"Prijetnje Putina uzimamo ozbiljno, ali ne želimo da nas ucjenjuju. Jasno nam je kako da postupamo", kazala je Fon der Lajen.

Da su prijetnje nuklearnim oružjem neprihvatljive i da bi bilo opasno da se ne odgovori na njih, rekao je na samitu i njemački kancelar Olaf Šolc.

Uz probleme energetike i podivljalih cijena gasa i struje druga glavna tema neformalnog samita EU danas u Pragu bila je pomoć Ukrajini da se odupre agresiji Rusije.

"Spremni smo da mobilišemo sve instrumente da pomognemo Ukrajini finansijski, vojno, humanitarno, politički. Usvojili smo nove sankcije protiv Rusije. Potreban nam je pritisak na Kremlj da stvorimo protivtežu ruskoj agresiji jer taj rat pogađa sada ne samo Evropu već i cijeli svijet", kazao je Šarl Mišel.


(Vijesti.ba / Beta)

 

 

Izdvajamo