4°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

07.10.2022 / 20:03 BiH - Sarajevo

Premijerno prikazan dokumentarni film '11 Plavih - Bitka za civile'

Premijerno prikazan dokumentarni film '11 Plavih - Bitka za civile'
Foto: FENA

Dokumentarni film '’11 Plavih - Bitka za civile'' autora Avde Huseinovića premijerno je prikazan večeras u okviru obilježavanja 30. godišnjice od bitke ''Odbrana Hrasna brda, 11 plavih, Trga heroja i Šanca''.

- U ovom filmu ključni akteri su ljudi koji su učestvovali u ovoj velikoj borbi koja je, pored drugih, odbranila i sačuvala grad - kazao je Feni autor filma.

Za razliku od drugih filmova koje potpisuje Huseinović, u kojima govori od 30 do 100 osoba, u ovom se pojavljuju samo oni koji su obilježili tu bitku.

- Oni na terenu rekonstruišu događaje od prije tri decenije - istakao je Huseinović.

Naveo je da je poznato da je ova bitka bila jedan od najvećih vojnih poraza srpske vojske na području Sarajeva, a da je njemu kao istraživaču i autoru poseban motiv bio njen humani i viteški karakter te je zbog toga dodatni naslov 'Bitka za civile'.

- Ova bitka je omogućila da se jedan dio porodica koje su bile na okupiranoj Grbavici izvuče tako što su te porodice razmijenjene za tijela poginulih srpskih specijalaca koji su 7. oktobra poginuli u borbi u i oko restorana '11 plavih' - rekao je Huseinović.

Dodao je da u filmu govori čovjek koji je poslan s okupirane Grbavice da donese tijela te da prvi put svjedoči u ovom obliku.

- Naši mladi koji dolaze na Grbavicu da bodre svoje klubove moraju znati da je to mjesto prije 30 godina bio mjesto velikih ljudskih drama i da sigurno bez ove pobjede u odbrani grada stadion ne bi služio svojoj svrsi kojoj služi danas - poručio je Huseinović.

Tokom dana, povodom godišnjice, upriličeno je odavanje počasti i polaganje cvijeća na spomen-obilježja, mezarja i groblja šehidima i poginulim borcima u organizaciji Udruženja ''Odred Hrasno brdo'' i ''101. motorizovana brigada''. Delegacije su posjetile Hrasno brdo, Trhg heroja te Kovače i groblje Lav.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo