5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

07.10.2022 / 20:02 Svijet - Ukrajinski predsjednik

Zelenski: Rusi počeli da pripremaju narod za moguću upotrebu nuklearnog oružja

Zelenski: Rusi počeli da pripremaju narod za moguću upotrebu nuklearnog oružja
Foto: Vijesti.ba

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je dao veliki intervju za BBC. Pozvao je na uvođenje preventivnih sankcija Rusiji, rekavši da su dužnosnici te zemlje počeli pripremati rusko društvo za moguću upotrebu nuklearnog oružja u ratu.

Rekao je kako protiv Rusije treba koristiti preventivne udarce, misleći na sankcije, a ne napade.

Ukrajinski predsjednik u intervjuu je komentirao ruske nuklearne prijetnje, rekavši da je to "rizik za cijeli svijet."

- Oni počinju pripremati svoje društvo. To je vrlo opasno. Nisu spremni to učiniti, koristiti, ali počinju komunicirati. Ne znaju hoće li to koristiti ili ne. Mislim da je opasno čak i govoriti o tome - rekao je Zelenski govoreći o potencijalnoj ruskoj upotrebi nuklearnog oružja.

Ukrajinski je predsjednik rekao da jučer nije pozvao na nuklearne udare na Rusiju, rekavši da je riječ koju je upotrijebio na ukrajinskom pogrešno shvaćena.

- Nakon tog prevoda oni (Rusi) su uradili svoj prevod i počeli to interpretirati kako oni žele i stavljati stvari u svoj kontekst - rekao je Zelenski.

Predsjednik Zelenski je rekao da je potrebno djelovati odmah jer su "prijetnje Rusije rizik za cijelu planetu". Moskva je, rekao je on, "već napravila korak zauzimanjem nuklearne elektrane Zaporožje", najveće nuklearne elektrane u Evropi, koju Putin pokušava pretvoriti u rusko vlasništvo.

- Svijet može hitno zaustaviti akcije ruskih okupatora. Svijet može implementirati paket sankcija u takvim slučajevima i učiniti sve da oni napuste nuklearnu elektranu - rekao je predsjednik Zelenski.

Zelenski je komentirao i "djelomičnu mobilizaciju" koja se trenutno odvija u Rusiji. Pozvao je Ruse da se "bore za svoje tijelo, prava i dušu".

- Ta mobilizirana djeca sada dolaze bez mitraljeza, pancirnih prsluka, oni su samo topovsko meso.... Ako ne žele biti samo meso, trebaju se boriti za svoje živote - rekao je Zelenski.

Na kraju je naglasio da ono čega se Putin najviše boji nije nuklearni napad.

- On se boji svog društva, svog naroda. Jer samo ga njegov narod može skloniti, oduzeti mu moć i dati je nekom drugom - zaključio je Zelenski u intervjuu za BBC.

 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo