7°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

07.10.2022 / 17:31 Rat u Ukrajini - Aleksandar Čajk

Rusija smijenila komandanta svog Istočnog vojnog okruga

Rusija smijenila komandanta svog Istočnog vojnog okruga
Foto: Ukrinform
Rusija je smijenila komandanta svog Istočnog vojnog okruga, general-pukovnika Aleksandra Čajka, objavio je u petak ruski novinski site RBC i to je najnovija rekonstrukcija vrha usred niza preokreta na bojnom polju u Ukrajini.

RBC je citirao javno dostupne državne registre kako bi izvijestio da je general-pukovnik Rustam Muradov imenovan na čelo Istočnog vojnog okruga, koji pokriva trupe smještene na ruskom dalekom istoku, iako je veći dio njegove snage trenutno raspoređen u Ukrajini.

Muradov, koga je Evropska unija sankcionisala u februaru, ranije je služio u regionu Donbas na istoku Ukrajine i komandovao je ruskim mirovnim snagama u Nagorno-Karabahu, otcijepljenom regionu Azerbejdžana u kojem uglavnom žive etnički Armeni.

Iako mu je šef Muradovljevog rodnog regiona Dagestan čestitao na imenovanju, ni Kremlj ni ministarstvo odbrane nisu odmah potvrdili taj potez.

RBC je u ponedjeljak izvijestio da je komandant Zapadnog vojnog okruga, general-pukovnik Aleksandar Žuravljov, smijenjen, ubrzo nakon velikih ruskih gubitaka na sjeveroistoku Ukrajine prošlog mjeseca i ukrajinskog ponovnog zauzimanja strateškog čvorišta Liman, u regiji Donjeck.

Od tada su ruske snage takođe izgubile kontrolu nad nekoliko stotina kvadratnih kilometara ukrajinske oblasti Herson - teritorije koju Moskva sada smatra dijelom Rusije.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo