8°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

07.10.2022 / 16:53 Rat u Ukrajini - Predsjednik Rusije

Nukelarne prijetnje: Putin bi se mogao suočiti s vojnim udarom

Nukelarne prijetnje: Putin bi se mogao suočiti s vojnim udarom
Foto Agencije
Moskovska vojna elita vjerovatno neće dopustiti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da pokrene nuklearni rat, smatra vrhunski stručnjak. Predsjednik bi se suočio s pobunom i izazvao vojni puč u Kremlju ako odluči upotrijebiti nuklearno oružje.

- Vojna pobuna najvjerovatniji je kraj Putinove vladavine - rekao je izvor za Mirror. Dodaje da elita u Kremlju vjeruje da Putinove nuklearne prijetnje djeluju kao poluga protiv Zapada.

Ko bi mogao naslijediti Putina

No, naredi li Putin stvarno nuklearni napad, visoki časnici će se vjerovatno pobuniti i mobilizirati protiv Kremlja, prisiljavajući Putina da odstupi ili umre.

Izvor također navodi da bi Putina u tom slučaju mogao naslijediti Evgenij Viktorovič Prigožin (61), kojeg zovu Putinov kuhar, jer je njegova ugostiteljska kompanija radila za njega.

On je i osnivač plaćeničke Vagnerove grupe, a ima i bliske veze s glavnom upravom Glavnog štaba Oružanih snaga Ruske Federacije, odnosno bivšom Glavnom obavještajnom službom.

Sjeverni tok

Drugi mogući završeci uključuju "narodne pobune, nerede i otcjepljenje Sibira, krajnjeg istoka i krajnjeg sjevera".

Vojni stručnjaci smatraju i da Putin razmišlja o napadima na zapadnu infrastrukturu, poput onih na plinovode Sjeverni tok.

Još uvijek se ne zna ko točno stoji iza tih napada, no švedska istraga sugerira da je riječ o sabotaži.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo