8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

07.10.2022 / 15:20 Svijet - Simon Manley

UN želi imenovati stručnjaka za istragu ljudskih prava u Rusiji

UN želi imenovati stručnjaka za istragu ljudskih prava u Rusiji
Foto: Ilustracija
Tijelo UN-a za ljudska prava u petak je usvojilo prijedlog za imenovanje novog nezavisnog stručnjaka za navodna kršenja ljudskih prava u Rusiji, optužujući Moskvu da stvara "klimu straha" represijom i nasiljem.

Poslanici su glasali sa 17 za i šest protiv, a 24 su bila suzdržana. Ovaj potez je prvi put da je 16-godišnje Vijeće za ljudska prava uspostavilo specijalnog izvjestitelja za ispitivanje prava jedne od svojih takozvanih članica 'P5', koji imaju stalna mjesta u Vijeću sigurnosti.

- Želimo da danas bude jasno da nismo zaboravili one koji se bore za slobodu kod kuće dok ruski predsjednik Vladimir Putin represira ruski narod i vrši ugnjetavanje u inostranstvu - rekao je britanski ambasador pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Simon Manley Reutersu odmah nakon glasanja.

Gotovo 50 zemalja podnijelo je prijedlog uključujući Britaniju, sve zemlje EU, osim Mađarske. Protiv su glasali Kina, Venecuela, Kuba, Eritreja, Bolivija i Kazahstan.

Taj potez uslijedio je nakon strožih ruskih zakona ove godine za kažnjavanje ljudi za koje Moskva tvrdi da diskredituju oružane snage ili šire lažne informacije, te prisilno zatvaranje grupa za ljudska prava, uključujući Memorial, koji je danas osvojio Nobelovu nagradu za mir.

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Genady Gatilov rekao je da prijedlog sadrži "niz lažnih navoda".

- Ovaj nacrt rezolucije je još jedan primjer kako zapadne zemlje koriste ovo vijeće za postizanje svojih političkih ciljeva - rekao je on.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo