0°C
Mostar 5°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 0°C

07.10.2022 / 14:48 Svijet - Mohammed Ishtaye

Palestinci traže od Britanije da podrži dvodržavno rješenje

Palestinci traže od Britanije da podrži dvodržavno rješenje
Foto: Agencije
Palestinski premijer Mohammed Ishtaye pozvao je Britaniju da prizna palestinsku državu u granicama iz 1967. godine s Jerusalemom kao prijestolnicom i poduzme ozbiljne mjere protiv širenja jevrejskih naselja.

Ishtaye je dao tu izjavu tokom sastanka održanog u gradu Ramallahu sa Stephenom Hickeyjem, direktorom odjela za Bliski istok i sjevernu Afriku u britanskom ministarstvu vanjskih poslova, navodi se u zvaničnom saopćenju.

Sudeći po saopćenju, Ishtaye je poručio Hickeyju da se Britanija mora usprotiviti izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija i podržati dvodržavno rješenje u koje Britanija vjeruje.

- Međunarodna zajednica ima veliku odgovornost da izvrši pritisak na Izrael da prekine s kršenjim svojih obaveza planovima širenja jevrejskih naselja, kao i opstrukcijom palestinskih izbora na palestinskim teritorijama, uključujući i istočni Jerusalem – izjavio je Ishtaye.

Također je pozvao britanskog zvaničnika da izvrši prtitisak na Izrael da prekine “nelegalne dedukcije” od palestinskih poreznih prihoda koje stavljaju palestinsku vladu u tešku finansijsku situaciju.

Ishtaye je raspravljao s Hickeyem o opasnosti objave britanske premijerke Liz Truss njene namjere da izmjesti britansku ambasadu u Izraelu u Jerusalem, navodi se u saopćenju.

- Izmještanje ambasade u Jerusalem potkopalo bi dvodržavno rješenje - kazao je Ishtaye, dodajući da će to naškoditi budućem političkom procesu, i bilo bi suprotno međunarodnom pravu, rezolucijama UN-a, kao i britanskoj poziciji.

Palestinci žele da uspostave državu na teritrorijama koje je osvojio Izrael u 1967., među kojima su Zapadna obala, Pojas Gaze i istočni Jerusalem kao njena prijestolnica. Izrael insistira da je čitav grad njegova prijestolnica.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo