9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

07.10.2022 / 14:27 Regija - Bivši premijer Hrvatske

Hrvatska: Odbrana priželjkuje oslobađajuću presudu Sanaderu, tužiteljstvo uvjereno u osuđujuću

Hrvatska: Odbrana priželjkuje oslobađajuću presudu Sanaderu, tužiteljstvo uvjereno u osuđujuću
Foto: Hina
Obrana bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, optuženog za ratno profiterstvo u ponovljenom suđenju za aferu Hypo, izrazila je optimizam da će sud u srijedu donijeti oslobađajuću presudu, dok je Uskok uvjeren da će Sanadera sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Saša Lui proglasiti krivim i osuditi.

''Vjerujemo da će ovoga puta biti donesena oslobađajuća presuda. Smatramo da nema onog što je u ovom predmetu ključno, a to su dodatni uvjeti za kazneno djelo ratnog profiterstva'', kazala je nakon iznošenja završnih riječi Sanaderova braniteljica Jadranka Sloković.

Istaknula je da je ''temeljno kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti već odavno u zastari pa prema tome jedina presuda koja može biti donesena je za kazneno djelo ratnog profiterstva", za što po mišljenju obrane "ne može biti suđen''.

''Imamo ne samo odluku Ustavnog suda, već i desetak odluka Vrhovnog suda koji je prihvatio sve stavove Ustavnog suda, odnosno nemogućnost da ono što Ustavni sud postavi kao određene standarde dovede u pitanje niži sud'', dodala je.

Sloković je potvrdila da je obrana zatražila objedinjavanje kazni iz predmeta Fimi media i Planinska te je najavila da će ovih dana podnijeti zahtjev za objedinjavanjem kazni iz preostalog slučaja Ina - Mol.

Zamjenica ravnateljice Uskoka Marija Vučko je, s druge strane, naglasila kako je nedvojbeno dokazano da je Sanader počinio djelo za koja ga se tereti. Dodala je da Sanaderovo ponašanje ima sva obilježja ratnog profiterstva ''jer je svoj položaj iskoristio za osobni probitak u vrijeme dok je država bila u ratu'' te je predložila da ga se po treći put proglasi krivim i oduzme mu se 3,6 milijuna kuna protupravno stečene imovinske koristi.

Vučko je nakon završnog govora kazala novinarima da je tužiteljstvo optimistično u pogledu donošenja osuđujuće presude. ''Budući da smo u već dva navrata imali osuđujuću presudu, očekujemo da bi to moglo biti u treći put'', naglasila je tužiteljica.

Iako se objava presude očekivala nakon završnih govora Uskoka i Sanaderove obrane predsjednica sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda Saša Lui najavila je da će presuda biti objavljena u srijedu u 10.30 sati.

Sanader je na kraju ponovljenog suđenja još jednom ustvrdio da nije odgovoran za ratno profiterstvo, ističući da ostaje kod obrana koje je iznio u ranijim postupcima.

Za aferu Hypo Sanaderu se sudi treći put. Ranije je dva puta bio osuđen, a presude su srušili Ustavni i Vrhovni sud.

Tužiteljstvo Sanadera tereti da kao zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. od Hypo banke primio proviziju od 3,6 milijuna kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo