1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

07.10.2022 / 14:13 Politika - Predsjednik SDA

Izetbegović-Weber: Maksimalno unaprijediti saradnju članica EPP-a u interesu BiH

Izetbegović-Weber: Maksimalno unaprijediti saradnju članica EPP-a u interesu BiH
Foto: FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović razgovarao je danas telefonski sa predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Manfredom Weberom.

Fokus razgovora bio je na održanim Općim izborima u Bosni i Hercegovini i rezultatima koje su ostvarile članice EPP-a iz Bosne i Hercegovine.

Izetbegović je informisao Webera da je SDA zadržala podršku glasača na istom nivou u odnosu na Opće izbore održane 2018. godine, te da je ta podrška u pojedinim kantonima znatno povećana.

Razgovarano je i o daljoj implementaciji izbornih rezultata i formiranju vlasti na svim nivoima, te o saradnji stranaka članica EPP-a u tom procesu. Zajednički je ocijenjeno da ta saradnja treba biti maksimalno unaprijeđena u interesu Bosne i Hercegovine i njene evropske perspektive.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o posljednjoj odluci Visokog predstavnika Christiana Schmidta o nametanju izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH. Izetbegović je istaknuo da se odlukom Visokog predstavnika isključivo jača pozicija HDZ-a BiH, te da je pri nametanju izmjena u potpunosti zanemaren status Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS.

Izetbegović i Weber su razgovarali i o ruskoj agresiji na Ukrajinu, te o postojećim i nadolazećim posljedicama te agresije na stabilnost i ekonomiju evropskih zemalja.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo