8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

07.10.2022 / 13:30 Politika - Premijerka BPK

Obuća: SDA će na pregovore pozvati sve političke subjekte

Obuća: SDA će na pregovore pozvati sve političke subjekte
Foto: FENA
Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona Aida Obuća, članica Stranke demokratske akcije (SDA), izjavila je za Fenu da će ta stranka koja je osvojila najviše glasova za kantonalnu skupštinu pozvati na pregovore sve političke subjekte, ...

... koji će podržati njen program, o formiranju stabilne većine u novoj, postizbornoj vlasti Kantona, nakon što su 2. oktobra održani Opći izbori u Bosni i Hercegovini.

Stranka demokratske akcije je, ističe Obuća, osvojila pet od ukupno 25 mandata u kantonalnoj skupštini i vlast ne bi trebalo formirati bez onih koji imaju najveće povjerenje birača.

Kako je navela, od 13 političkih subjekata koji su na ovom izbornom nivou prešli izborni prag, za dva više nego na izborima 2018. godine, dosad su se samo politički subjekti Narod i Pravda te Socijaldemokratska partija BiH izjasnili da ne žele u novu vlast sa Strankom demokratske akcije.

Ona je ocijenila, međutim, da jedino sa SDA mogu biti nastavljeni pozitivni procesi u Goraždu odnosno Bosanskopodrinjskom kantonu i u finansijskom smislu i u smislu infrastrukturnih projekata.

Prema jučerašnjim preliminarnim podacima Centralne izborne komisije BiH, za Skupštinu Bosanskopodrinjskog kantona obrađena su sva biračka mjesta.

Među 13 političkih subjekata koji su prešli izborni cenzus, Stranka demokratske akcije je kao pobjednica osvojila 15,21 posto glasova.

Slijede je Narod i Pravda sa 10,35 posto glasova, “Novi početak” sa 10,29 posto, Socijaldemokratska partija BiH 7,83 posto, Stranka za BiH 7,67 posto, Nova politička inicijativa 6,67 posto, NES 6,58 posto, Nezavisna građanska lista 4,71 posto, Bosanska narodna stranka “BNS” 4,67 posto.

Iza njih su po broju osvojenih glaova Bosanskohercegovački demokrati – Džebrail Bajramović sa 4,45 posto, Liberalna stranka – LSBiH 4,15 posto, Željko Komšić – Za građansku državu DF/GS 4,06 posto i Savez za bolju budućnost BiH sa 3,63 posto glasova.

Ostali izborni takmaci za Skupštinu Bosanskopodrinjskog kantona osvojili su manje od tri posto glasova.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo