9°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 9°C
Bihać 3°C

07.10.2022 / 08:07 Svijet - 'Putin se ne šali'

Biden: Prijetnja nuklearnim 'Armagedonom' najveća od krize 1962.

Biden: Prijetnja nuklearnim 'Armagedonom' najveća od krize 1962.
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je u četvrtak da je rizik od nuklearnog "Armagedona" na najvišem nivou od kubanske raketne krize 1962. godine, ...

... jer ruski zvaničnici govore o mogućnosti upotrebe taktičkog nuklearnog oružja nakon što su pretrpjeli ogromne neuspjehe u osmomjesečnoj invaziji na Ukrajinu.

Biden je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin "tip kojeg prilično dobro poznajem" i da se ruski lider "ne šali kada govori o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog ili hemijskog oružja".

- Nismo se suočili s perspektivom Armagedona od Kenedija i Kubanske raketne krize. On je sugerirao da je prijetnja od Putina stvarna "zato što njegova vojska - mogli biste reći - znatno slabije funkcionira, dodao je Biden.

Američki zvaničnici mjesecima upozoravaju na izglede da bi Rusija mogla upotrijebiti oružje za masovno uništenje u Ukrajini jer se suočila sa nizom strateških zastoja na bojnom polju, iako su Bidenove primjedbe označile najoštrije upozorenja američke vlade o nuklearnim ulozima do sada.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo