7°C
Mostar 11°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

06.10.2022 / 23:01 Svijet - Reakcije

SAD uvele sankcije sedmorici iranskih dužnosnika zbog gušenja mirnih protesta

SAD uvele sankcije sedmorici iranskih dužnosnika zbog gušenja mirnih protesta
Foto: Agencije

Sjedinjene Američke Države nametnule su sankcije sedmorici iranskih dužnosnika zbog ukidanja pristupa internetu i gušenja mirnih protesta nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru vjerske policije, prenosi AP.

Ukidanje interneta

Američko ministarstvo financija uvelo je sankcije iranskom ministru unutarnjih poslova Ahmadu Vahidiju, ministru komunikacija Eisi Zarepouru i Vahidu Mohammadu Naseru Majidu, upravitelju iranske kibernetičke policije, navodi se u izjavi.

- Sjedinjene Države osuđuju ukidanje pristupa internetu po nalogu iranske vlade te nasilno gušenje mirnih protesta - rekao je zamjenik ministra financija Brian Nelson.

- SAD neće oklijevati uvesti sankcije onima koji upravljaju i podržavaju takvo djelovanje - dodao je.

Nemiri širom Irana, izazvani smrću Amini, narasli su u ogroman izazov za iranske klerikalne vođe. Udruge za ljudska prava tvrde da su uhapšene hiljade, a ozlijeđene stotine ljudi u gušenju protesta, koje provode sigurnosne snage, uključujući Basidž, dobrovoljne paravojne jedinice povezane s Iranskom revolucionarnom gardom. Udruge procjenjuju da je ubijeno više od 150 ljudi.

Vjerska policija

Sjedinjene Američke Države su prošlog mjeseca uvele sankcije iranskoj vjerskoj policiji zbog navoda o zlostavljanju iranskih žena, rekavši da policiju drže odgovornom za smrt Amini, iranske Kurdinje koja je umrla nakon što je 13. septembra pritvorena u Teheranu zbog navodne neprimjerene odjeće.

Vlasti su zabilježile brojne smrtne slučajeve među sigurnosnim snagama i optužuju strane protivnike, uključujući SAD, da se upliću u pokušaju da destabiliziraju Iran.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo