7°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

06.10.2022 / 17:56 Svijet - Izdato upozorenje

Kriza u Velikoj Britaniji, mogući trosatni prekidi u distribuciji električne energije

Kriza u Velikoj Britaniji, mogući trosatni prekidi u distribuciji električne energije
Foto: Sky News
Britanski operator elektroenergetskog sistema (ESO) upozorio je da su mogući prekidi u distribuciji struje u trajanju od tri sata, ako zalihe plina ne budu dovoljne da bi se zadovoljila potražnja.

Ovo je jedna od mogućih mjera tokom zime, ali je istaknuto da se može sniziti rizik od povremenih nestanaka struje. Pretpostavlja se da će zalihe plina, osigurane iz Sjevernog mora, biti dovoljne te da će potrošnja struje biti jednaka onoj u prethodnim godinama, piše Sky News.

Viši postotak

ESO je pozvao građane da doprinesu uštedi električne energije kako bi se snizio rizik od potpunog prekida distribucije električne energije.

Očekuje se da će u Velikoj Britaniji biti potrebno dodatnih 22 posto plina za proizvodnju struje. Plin čini više od 40 posto u ukupnoj britanskoj proizvodnji struje, u odnosu na druge energente. Taj postotak je i viši kada vjetar nije dovoljno snažan za rad vjetroelektrana i kada pojedina energetska postrojenja nisu na mreži zbog redovnog održavanja.

Industrijski potrošači

Postoji mogućnost da se od pojedinih potrošača plina, prije svega od velikih industrijskih potrošača, bude tražilo da privremeno prestanu trošiti ovaj energent, a sve kako bi ga bilo dovoljno za proizvodnju struje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo