6°C
Mostar 11°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

06.10.2022 / 17:26 Politika - Lider SNSD-a

Dodik zbog Srbije 'zaprijetio' Hrvatskoj

Dodik zbog Srbije 'zaprijetio' Hrvatskoj
Foto: Facebook
Ističe kako je naftovod “Janaf” “neriješenog statusa”.

Države Europske unije glasale su za osmi paket sankcija Rusiji koje podrazumijevaju ograničavanje cijena ruske nafte koje izvoze treće zemlje. Nakon usvajanja ove odluke, Srbija neće moći uvoziti naftu iz Rusije preko Janafa, čime su se sankcije uvedene Moskvi praktično prenijele i na Srbiju. Aleksandar Vučić optužio je za ovo Hrvatsku, a sada je reagovao i Dodik koji je na neki način Hrvatskoj i zaoprijetio i to naftovodom "Janaf".

“Odluka EU donesena na zahtjev Hrvatske da blokira protok ruske nafte kroz jadranski gasovod i onemogući snabdijevanje Srbije ruskom naftom je neprihvatljiva, štetna i nepravedna. EU je sankcionišući Rusku Federaciju, politiku kažnjavanja proširila i na Srbiju, ali i region Balkana, a time i na Republiku Srpsku”, navodi Dodik na Twitteru.

“Rafinerija nafte Brod iz Republike Srpske uplatila je značajan iznos za izgradnju “Janafa”, što Hrvatska nikad nije uvažila, te je uzurpirala prava i imovinu naftovoda. Pravo je vrijeme da se ovo pitanje stavi na dnevni red i utvrdi prava struktura vlasništva naftovoda”, poručuje Dodik.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo