°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

06.10.2022 / 12:20 Svijet - Marlin

Turci prvi u svijetu imaju besposadno plovilo za elektroničko ratovanje

Turci prvi u svijetu imaju besposadno plovilo za elektroničko ratovanje
Foto: Vijesti.ba

Nakon što je polučila globalni uspjeh svojim bespilotnim borbenim letjelicama turska obrambena industrija predstavila je ovih dana prvo besposadno površinsko plovilo za elektroničko ratovanje.

Riječ je o plovilu Marlin, razvijenom u partnerstvu najveće turske obrambene tvrtke Aselsan i brodogradilišta Sefine. Tportal donosi više o borbenom sustavu za koji proizvođač ističe da se može koristiti fleksibilnije od konvencionalnih topovnjača.

Ismail Demir, predsjednik Turkey’s Defence Industriesa (SSB), civilne institucije koju je osnovala vlada za upravljanje obrambenom industrijom Turske i opskrbu vojnom tehnologijom, ocijenio je prilikom promocije plovila da će Marlin (iglun) promijeniti pravila na polju bespilotnih površinskih plovila.

“Nakon naoružanih bespilotnih letjelica, koje su se pokazale kao prekretnica na bojišnicama, tursko besposadno plovilo Marlin postalo je prvo besposadno površinsko vozilo s mogućnošću elektroničkog ratovanja na svijetu. Turska je pionir”, zapisao je Demir na svojem profilu na Twitteru i podijelio snimku Marlinovih manevara na moru.

Rad na Marlinu započeo je 2019. u brodogradilištu Sefine u suradnji s turskom agencijom SSB, a Aselsan se pridružio projektu dvije godine kasnije. Iste godine porinut je prototip NB57 te je, prema originalnoj zamisli, trebao poslužiti za protupodmorničku borbu. Marlin je kasnijim doradama, uz podvodno ratovanje, prenamijenjen za površinsko i elektroničko ratovanje te čitav spektar asimetričnih operacija.

U SSB-u tvrde da se 15 metara dugačak Marlin, zahvaljujući svojim borbenim sustavima, može koristiti fleksibilnije od konvencionalnih topovnjača namijenjenih za udare po transportnim i manjim ratnim brodovima u uskim i obalnim morima, rijekama i jezerima, ali i za izvođenje taktičkih i diverzantskih desanata, podržavanje napada raketnih i torpednih čamaca, zaštitu plovnih sastava i konvoja, ophodnju, izviđanje i polaganje mina.

Zahvaljujući posebnom dizajnu trupa Marlin može ispuniti svoje misije u najtežim uvjetima na moru i nositi različite korisne terete kao što su navođene rakete more-more ili more-kopno tipa Kuzgun, laka torpeda, strojnice kalibra 12,7 milimetara, radiohidroakustičke plovke koje proširuju domet sonara i tegljeni sonarni sustavi u skladu s operativnim potrebama.

Dizajniran da zadovolji zahtjeve velike brzine, stabilnosti i manevriranja, Marlin je opremljen Aselsanovom daljinski upravljanom oružnom stanicom Stamp-2, kakva je otprije montirana na turski tenk Altay, sustavima za elektrooptički nadzor domaće proizvodnje koji koriste umjetnu inteligenciju, radarom i sustavom satelitske navigacije otpornim na ometanje.

Sa svojom sposobnošću satelitske komunikacije Marlin ima puno širi operativni domet od sličnih plovila, a može ploviti brzinom od 66 kilometara na sat. Uz to, ovo revolucionarno plovilo može u vrlo kratkom vremenu isploviti u borbenu misiju iz luke ili nekog amfibijskog ili logističkog broda. Dobio je ime po iglunu, morskom predatoru koji može plivati brzinom od 80 kilometara na sat, a koji je poznat po naglim promjenama dubine i iskakanju iz vode.

Turski Marlin sudjelovao je ovih dana u NATO-voj pomorskoj vježbi u Portugalu te je premijerno pokazao svoje sposobnosti u podvodnom i površinskom izviđanju, elektroničkom ometanju, obavještajnom radu, otkrivanju i identifikaciji ciljeva te kao potpora amfibijskim operacijama u suradnji s pomorskim elementima s posadom, piše tportal.

 


(Vijesti.ba)

Izdvajamo