10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

06.10.2022 / 08:40 Politika - Ultimatum HNS-a

Čović preko HMS-a poslao poruku 'trojci': Dva uvjeta moraju ispuniti

Čović preko HMS-a poslao poruku 'trojci': Dva uvjeta moraju ispuniti
Foto: Vijesti.ba

Hrvatski medijski servis (HMS) blizak Draganu Čoviću piše da bi na nivou države formirala vlast s HDZ-om, “sarajevska trojka” mora ispuniti dva ključna uvjeta.

HMS piše kako bi u Predstavničkom domu PSBIH sarajevska trojka mogla matematički formirati vlast sa HDZ BiH i SNSD-om, bez SDA i DF-a. 

- Ukoliko Konaković, Nikšić i Forto, uistinu žele formirati vlast sa HDZ-om BiH i SNSD-om, kako tvrde, a izbaciti SDA iz vlasti, morat će prihvatiti dva uvijeta HDZ-a. Prvi je u Parlamentu BiH podržati izmjene Izbornog zakona BiH prema presudi Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, a to znači osiguranje izbora legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u Federalnom domu naroda i Predsjedništvu BiH, kao i presuda Europskog suda za ljudska prava kako bi se osiguralo da se svi mogu kandidirati u te institucije. Drugi uvjet je prihvatiti da HDZ BiH predloži predsjedatelja Vijeća ministara i da dobije tri ministarska i tri mjesta zamjenika ministara, sukladno Zakonu o Vijeću ministara, te trećinu rukovodećih pozicija u državnim institucijama i agencijama, piše HMS i dodaje:

-Sarajevska trojka svjesna je da će to biti ključni preduvjeti za koaliranje s HDZ-om BiH. Postignu li partneri sporazum s vodećom hrvatskom strankom, to će podrazumjevati i podršku Denisa Bećirovića koji je izabran i njihovom potporom za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH prijedlogu da na čelu Vijeća ministara bude kadar HDZ BiH. Za takav prijedlog, sasvim izvjesno glasovat će i srpska članica Predsjedništva BiH SNSD-ova Željka Cvijanović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo