14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

05.10.2022 / 14:03 Kultura - Mostar

Bogat program povodom 25. godišnjice Muzičkog centra Pavarotti

Bogat program povodom 25. godišnjice Muzičkog centra Pavarotti
Foto: Muzički centar Pavarotti
Muzički centar Pavarotti Mostar ove godine obilježava 25 godina uspješnog rada povodom kojeg su pripremili bogat kulturno-edukativni program.

Program obilježavanja započet će promocijom dviju knjiga Borisa Leinera, bubnjara kultnog zagrebačkog rock benda "Azra", "Sve bio je ritam" i "Azrini svjedoci".

Promocija Leinerovih knjiga zakazana je za srijedu, 12. listopada, i to će, ujedno, biti prvi događaj na ovogodišnjem, trećem izdanju Mix Art Festa, ali i idealna uvertira za državnu gitarijadu "Na putu za jug", koju Muzički centar Pavarotti održava po osmi put, priopćeno je iz Muzičkoga centra Pavarotti.

Dvije finalne večeri Gitarijade planirane su za 14. i 15. listopada. U finalu će se predstaviti pet najboljih bendova po ocjeni selektivnog žirija. Na završnoj večeri, kao specijalni gosti, nastupit će sarajevska rock grupa "Skroz".

Pet dana poslije, u četvrtak, 20. listopada, ponovo u sklopu Mix Art Festa, bit će upriličena književna večer Nedžada Ibrahimovića, bosanskohercegovačkog književnika, književnog i filmskog kritičara, scenariste i autora dokumentarnih filmova.

Ibrahimović je, između ostalog, dobitnik specijalne nagrade žirija za dokumentarni film "Pun mjesec iznad Bosne" na Festivalu video-ostvarenja Gouden vlam, u Amsterdamu, 1997. a laureat je i nagrade "Risto Ratković" za najbolju knjigu pjesama ("Obiteljske i druge strašne pjesme") za područje Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH u 2021.

Mix Art Fest nastavlja se bogatim filmskim programom, kojeg Muzički centar Pavarotti realizira u suradnji s Akademijom dramskih umjetnosti (ADU) iz Zagreba, ali prije toga, u četvrtak, 3 studenoga, u Muzičkom centru Pavarotti, održat će se Okrugli stol na temu "Dokumentarizam kao prostor slobode", kao i promocija Master studija za dokumentarne režije pri ADU.

U petak 4. i subotu 5. studenoga bit će prikazani filmovi: "Čekaj me", autora Damira Markovine, "Majči", Josipa Lukića, "O jednoj mladosti", Ivana Ramljaka i "Turizam!" Tonćija Gaćine.

Također, u utorak, 8. studenoga, u Muzičkom centru Pavarotti bit će upriličeno prikazivanje selekcije filmova s finalnog programa ovogodišnjeg Festivala animiranog filma (NAFF) koji se održava u Neumu.

U drugoj polovici istog mjeseca, 21. i 22. studenoga, Muzički centar Pavarotti organizirat će prvi Jazz Master Camp, koji će okupiti ljubitelje jazza iz čitave regije, odnosno s prostora bivše Jugoslavije. Planirani koncept kampa bazira se na individualnim radionicama kao i sviranju u bendovima koji će se formirati u toku radionica.

Četiri dana poslije, u subotu, 26. studenoga, Darko Rundek i Ekipa održat će koncert u prostorijama OKC-a Abrašević. Bit će to ujedno i središnji događaj Mix Art Festa, koji će završiti u prosincu, izložbom slika Vlade Puljića i Jusufa Juse Nikšića u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo