11°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

04.10.2022 / 21:26 Svijet - Šef Evropske diplomatije

Borrell: EU razmatra nove sankcije Iranu

Borrell: EU razmatra nove sankcije Iranu
Foto: Agencije

Europska unija želi "restriktivnim mjerama" sankcionirati ubojstvo Mahse Amini i reakciju iranskih snaga sigurnosti na prosvjede koji su uslijedili, najavio je šef europske diplomacije Josep Borrell.

S državama članicama nastavit ćemo ispitivati sve opcije koje su nam na raspolaganju, uključujući restriktivne mjere, izjavio je pred zastupnicima Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

- Mahsa Amini imala je 22 godine. Bila je u posjetu glavnom gradu svoje zemlje. Policija ju je uhitila samo zbog marame na glavi, a zatim je završila u bolnici gdje je ubrzo umrla, podsjetio je.

- Nakon toga, nakon njezine smrti, da kažem njezinog ubojstva, vidjeli smo kako se val bijesa pretvorio u prosvjede diljem zemlje u Iranu, dodao je.

Josep Borrell osudio je "nesrazmjeran" odgovor snaga sigurnosti. To je "uzrokovalo gubitak desetaka ljudskih života i uhićenja".

- U Iranu, kao i drugdje, ljudi imaju pravo mirno prosvjedovati. To je tako jednostavno. I jasno je da to pravo nije zajamčeno, optužio je šef EU diplomacije.

Više država članica poziva EU na sankcije odgovornima za represiju.

EU je 12. travnja 2011. uveo sankcije Iranu zbog teških kršenja ljudskih prava. Dodatne mjere dodane su 23. ožujka 2012., uključujući embargo na opremu koja se može koristiti za unutarnju represiju i na opremu koja se može koristiti za nadzor ili presretanje internetske i telefonske komunikacije na mobilnim ili fiksnim mrežama. Ove sankcije su na snazi do 2023. godine.

Novi paket sankcija mogao bi biti pripremljen za sastanak ministara vanjskih poslova EU-a 17. listopada. Za njegovo usvajanje potrebna je jednoglasna odluka svih članica.

(Vijesti.ba / HRT)

Izdvajamo