1°C
Mostar 3°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

04.10.2022 / 16:11 Politika - Nebojša Radmanović

Otkazana sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Otkazana sjednica Predstavničkog doma PSBiH
Foto: FENA
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nebojša Radmanović otkazao je 33. sjednicu Predstavničkog doma PSBiH, koja je bila zakazana za sutra.

U obavještenju predsjedavajućeg Radmanovića navodi se da je sjednica otkazana zbog nepostojanja uslova za njeno održavanje - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Radmanović je ranije sazvao redovnu sjednicu tog doma, na čijem dnevnom redu je trebao da se nađe Izvještaj o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

Predstavnički dom je još u martu ove godine usvojio prijedlog zakon po kojem bi gorivo u Bosni i Hercegovini bilo jeftinije do pola KM na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Nakon toga, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je isti zakon, ali s rokom važenja samo 30 dana.

Zbog toga je bilo neophodno usaglasiti tekst predloženog zakona između dva doma, a Komisija za usaglašavanje usaglasila ga je na način da akcize na gorivo budu ukinute na period od šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Dom naroda državnog parlamenta trebao je danas, na hitnoj sjednici koju je zakazao dopredsjedavajući tog Doma Bakir Izetbegović, također razmatrati Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

Međutim, ta sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma, jer nisu došla četiri delegata iz Kluba hrvatskog naroda i svih pet delegata iz Kluba srpskog naroda.

Sjednici je prisustvovalo svih pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda te jedan delegat iz Kluba hrvatskog naroda (Zlatko Miletić).

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo