3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

04.10.2022 / 15:00 Politika - Sarajevo

VKBI: Kredibilitet OHR-a u BiH doveden u pitanje njegovim vlastitim djelovanjem

VKBI: Kredibilitet OHR-a u BiH doveden u pitanje njegovim vlastitim djelovanjem
Foto: FENA
Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca Bosne i Hercegovine (VKBI), izražava žaljenje što je kredibilitet OHR-a u BiH, ali i evropskoj demokratskoj javnosti doveden u pitanje njegovim vlastitim djelovanjem.

U kontekstu donesenih odluka o izmjenama i dopunama Ustava FBiH i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine od visokog predstavnika Christiana Schmidta, iz VKBI-a u saopćenju pojašnjavaju da nemaju primjedbi na dijelove odluka OHR-a koji se tiču modaliteta definiranih kao mehanizmi deblokade izbora delegata u Dom naroda, izbora rukovodstva FBiH i sudija Ustavnog i Vrhovnog suda FBiH su svakako prihvatljivi i zaslužuju podršku.

Ove mjere, ističu iz VKBI-ja, niti jedan politički subjekat iz BiH, civilni sektor, akademska zajednica, upravne organizacije niti bilo ko drugi u FBIH (jer se odnose samo na Federaciju BiH) ne može osporavati niti može dati bilo kakav argumentovan prigovor. Smatraju da se na ovome OHR trebao i morao zaustaviti.

- Međutim, u donesenim odlukama imaju dodatne mjere, koje izlaze izvan okvira deblokada, a odnose se na proširenje broja delegata koji se biraju u Dom naroda. U obrazloženju odluke OHR-a po ovom, ključnom suštinskom, a ne objektivno potrebnom pitanju kojim se rješavaju deblokade u FBiH, nema nikakvo obrazloženje, objašnjenje, jasna i utemeljena argumentacija – navodi se u saopćenju VKBI-a.

Ne ulazeći u neobjašnjivost razloga, dodaju, da se povećanjem broja delegata dodatno opterećuje Budžet FBiH za troškove političkih funkcionera, ne samo za plaće i poreze na plaće, već i na troškove njihovog smještaja, hrane, dodatka za odvojeni život, uvećanje troškova održavanja sjednica Doma naroda i drugih administrativno funkcionerskih troškova za dodatna 23 funkcionera (povećanje je za više od 1/3 od dosadašnjeg broja), što ocjenjuju ide na štetu građana FBiH, u VKBI-u smatraju da smo uskraćeni zašto se broj delegata povećava.

S obzirom na to da će se broj delegata po odluci OHR-a, pojašnjavaju, određivati po postojećoj formuli od CIK-a BiH,"sasvim je jasno da će se dominanto povećati broj delegata po etničkom principu iz onih kantona gdje su većinske određene etničke skupine”.

Osim toga, podsjećaju, primjenjuje se Popis iz 2013. godine a ne iz 1991. godine što može dovesti do zaključka da je Anex VII Deytonskog sporazuma u potpunosti inplementiran.

Dakle, konstatuju iz VKBI, gdje su Bošnjaci većina povećat će se broj bošnjačkih delegata, gdje su Hrvati većina broj hrvatskih delegata i slično.

- Umjesto integrativnih procesa u bh društvu, za koje OHR ima mandat, posegnulo se za dodatnim cementiranjem političkih etničkih teritorija u FBIH – smatraju u VKBI-ju.

Umjesto inkulzivnih i demokratskih procesa OHR je pravac na ovaj način usmjerio prema dodatnoj etničkoj segregaciji.

- Nakon ovakve odluke teško je očekivati da će se procesi izmjene ustavne strukture BiH pa samim tim i Izbornog zakona BiH odvijati u pravcu koji zahtijevaju provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava. Dodatna etnička segregacija u izbornom procesu u FBiH podignuta je na još višu ljestvicu - navode oni.

Inače, VKBI je sa značajnim organizacijama civilnog društva u BiH, potpisnik Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO (www.deklaracijabih.com).

Podsjećaju da usaglašeni prijedlog NGO, koji je i prijedlog VKBI, a koji je upućen OHR-u, ni na koji način nije podrazumijevao promjenu broja delegate jer su svjesni da bi takva promjena, a prema postojećim formulama CIKBIH išla u prilog dodatne etničke segregacije i slabljenje evropskih demokratskih stečevina pa samim tim I euro-atlanskog puta BIH.

Stoga izrazili su nadu da će imati priliku za direktne odgovore od visokog predstavnika Schmidta jer je dijelom donesene odluke obeshrabio buduće napore svih onih organizacija i pojedinaca koji su vjerovali da Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama ima zaista prednost nad svim drugim pravima.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo