14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

04.10.2022 / 14:23 Izbori 2022 - Reakcije

Penava smatra da su rezultati izbora u BiH 'debakl hrvatske vanjske politike'

Penava smatra da su rezultati izbora u BiH 'debakl hrvatske vanjske politike'
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavio je u utorak da su rezultati izbora u BiH 'debakl hrvatske vanjske politike', a Denisa Bećirovića, novog člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, pozvao je da gradi BiH u suradnji s hrvatskim narodom na savezničkim osnovama.

"Kakva je to pobjeda kada ponovno imamo predstavnika Hrvata u liku i djelu Željka Komšića u Predsjedništvu BiH. Nakon ovih izbornih rezultata - debakla hrvatske vanjske politike, jedino što mogu reći je, hvala Amerikanci, hvala naši saveznici jer hrvatska politika nije na razini zadatka", ustvrdio je Penava na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, komentirajući rezultate izbora u BiH.

Napominje da Hrvati od potpisivanja Daytonskog sporazuma u BiH do danas imaju najsnažnije karte, ali smatra da ih predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović i Vlada Republike Hrvatske, ne koriste kako treba.

Kaže kako je Vlada premijera Andreja Plenkovića naslijedila "nekoliko aduta", ali da ih "ne koristi kako treba u korist Hrvata u BiH", spomenuvši Washingtonski sporazum, Daytonski sporazum, pobjedu HV, HVO i Armije BiH u oslobodilačkom ratu, savezništvo sa SAD-om, članstvo Republike Hrvatske u EU i NATO-u.

Penava je upitao i - "što su radili Dragan Čović i Andrej Plenković u posljednjih šest godina".

Referirajući se na riječi predsjednika HNS-a i HDZ-a BiH Čovića kako su izbori u BiH povijestan uspjeh hrvatskog naroda, Penava je upitao: "Je li to isti onaj Čović koji je sudjelovao na Danu Republike Srpske u Banja Luci s Miloradom Dodikom".

Dodao je kako je pozitivno da su 'Bakir Izetbegović i SDA izgubili ove izbore' jer je, drži, njihova politika dovodila BiH na rub rata, a od Hrvata u BiH željeli su stvoriti manjinu.

Pozvao je Denisa Bećirovića, novog člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, da prepozna interes Hrvata jer je to, istaknuo je, interes BiH i jedini put koji može sačuvati našu zemlju.

Također, pozvao ga je i da napravi odmak od ekstremnih nacionalističkih politika koje BiH vuku u propast te napravi odmak i od građanske BiH koja je "samo ljepši naziv za velikobošnjački hegemonizam". Pozvao je Bećirovića i da gradi BiH u suradnji s hrvatskim narodom na prijateljskim i savezničkim osnovama.

"To je jedina karta koja BiH, a jednako tako i hrvatski narod, spašava od negativnih trendova", kazao je Penava.

Upozorio je i da su demografski podaci za BiH i za bosanskohercegovačke Hrvate daleko gori od "katastrofe koja se događa u Hrvatskoj".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo