3°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

04.10.2022 / 14:01 Svijet - Bivši predskednik SAD-a

Trump tužio CNN zbog uvrede, traži 475 miliona dolara odštete

Trump tužio CNN zbog uvrede, traži 475 miliona dolara odštete
Foto: FENA
Bivši američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je tužio CNN, tražeći odštetu od 475 miliona dolara za uvredu.

Tužba, podnešena u američkom oblasnom sudu u Fort Lauderdaleu na Floridi, prvenstveno je usmjerena na termin “velika laž” o Trumpovim lažnim tvrdnjama o sveprisutnim izbornim prevarama za koje navodi da su ga koštale izbornog poraza u 2020. godini od Joa Bidena.

CNN je javio da nema komentara o tužbi.

Trump je u više navrata napadao CNN kao predsjednik, što je imalo odjeka među njegovim konzervativnim sljedbenicima. Također je podnosio slične tužbe protiv velikih tehnoloških firmi, s malo uspjeha. Njegovu tužbu protiv Twittera zbog toga što ga je izbacio sa svoje platforme nakon nemira na Capitolu 6. januara 2021. odbacio je kalifornijski sudija u ovoj godini.

Brojni savezni i lokalni izborni zvaničnici iz obje stranke, dugi niz sudova, bivši članovi osoblja njegove kampanje, pa čak i Trumpov vlastiti državni tužilac, tvrde kako nema dokaza o izbornoj prevari koju on spominje.

U Trumpovoj tužbi se navodi da je “velika laž”, fraza s nacističkim konotacijama, korištena u vezi s njim više od 7.700 puta na CNN-u od januara 2021. godine.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo