7°C
Mostar 11°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

04.10.2022 / 13:59 Politika - Dom naroda PSBiH

Špirić: Nije uredu da zakone donose oni kojima je mandat istekao; Miletić: Špirić ne govori istinu

Špirić: Nije uredu da zakone donose oni kojima je mandat istekao; Miletić: Špirić ne govori istinu
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebao je danas na hitnoj sjednici razmatrati Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost ...

... i Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

Sjednica je otkazana zbog nedostatka kvoruma. U Parlamentu skupštine BiH pojavili su se delegati iz reda bošnjačkog naroda, jedan Hrvat, dok delegati iz reda srpskog naroda nisu došli.

“Hitna sjednica Doma naroda PS BiH nije održana zbog nedostatka kvoruma. Prije današnje sjednice koja je danas zakazana, želim svim učesnicima izbora da čestitam i građanima, posebno onima koji slave pobjedu nakon izbora. Hitna sjednica nije održana a nju je zakazao moj kolega Bakir Izetbegović. Nismo htjeli ranije o tome da razgovaramo o akcizama i PDV-u da to ne bi bilo iskorišteno zbog predizborne kampanje. Zakazali smo sjednicu za današnji datum, par dana nakon izbora i mišljenja sam da je i to rano”, kazao je Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda PS BiH.

Istaknuo je da se radi o bespotrebnim kršenjima poslovnika.

“Parlament je igra poštivanja poslovnika. Kad može hitna sjednica,  kad redovna. Da je redovna, to zakazuje predsjedavajući. Ovdje se radi o bespotrebnim kršenjima poslovnika. Vidjećemo kako ćemo dalje. Konsultovaću kolegij i da li je dobro da sad nakon izbora donose zakone oni koji su u mandatu koji je okončan”, kaže Špirić i dodaje da je SNSD samo htio da se radi u skladu sa parlamentarnim prodecurama.

Komentarisao je rezultat koalicione vlasti u RS i opozicije koji se sporo oko izbornih rezultata za mjesto predsjednika RS.

“Bar u RS i na nivou institucija BiH se radi o brilijantnoj pobjedi SNSD-a, a lošem izbornom rezultatu opozicije. Oni su trčali za kesom. Svi moraju izvući pouke i da se ponašaju u skladu sa zakonom i Ustavom. Oni ne mogu sačuvati pobjedu koji nisi ostvario. kako ti narod onda može povjeriti da čuvaš RS. Moraju prestati biti politički avanturisti”, zaključio je Špirić.

Delegat u Domu naroda PS BiH Zlatko Miletić kazao je kako predsjedavaići Nikola Špirić (SNSD) nije upravu kada kaže da je preuranjeno za održavanje hitne sjednice i da je sve postizborna kampanja, kako bi se usvojili zakoni o akcizama i PDV a o kojima se danas trebalo raspravljati na otkazanoj hitnoj sjednici na kojoj se nisu pojavili delegati iz reda srpskog naroda.

“Mislim da ne postoje prepreke da se danas ovi zakoni usvoje. I ne slažem se sa gospodinom Špirićem da je ovo kao postizborna kampanja. Da su zaista željeli to uraditi mogli su to uraditi bez izgovora. Vrtimo se u začaranom krugu. Ja imam pritisak kada je u pitanju američka administracija koja na kaplaju stavlja na “crne liste”. Sramota je da to radi američka administracija i da to treba da rade institucije države. Moramo postaviti neka druga pravila odgovornosti da u novom mandatu uspostavimo pravdu u BiH”,  kazao je Miletić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo