7°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

04.10.2022 / 13:46 Svijet - Njemačka

Vodostaj Rajne normaliziran nakon ljetnih suša

Vodostaj Rajne normaliziran nakon ljetnih suša
Foto: Profimedia
Vodostaj njemačke rijeke Rajne naglo je porastao nakon nedavnih kiša, vrativši se na normalnu razinu koja teretnim brodovima omogućuje plovidbu pod punim opterećenjem, objavili su brodski posrednici i trgovci robom.

Sedmice visokih temperatura i oskudnih oborina u augustu spustili su vodostaj žile kucavice njemačkog gospodarstva, izazivajući kašnjenja isporuka i podižući troškove prijevoza. Referentni vodostaj sjevernog toka Rajne u blizini ušća, uključujući i područje oko Kölna i Duisburga, vratio se na normalu, rekli su brokeri.

Vodostaj je danas iznosio 2.5 metara

Na glavnoj točki zagušenja Kaubi u blizini Koblenza vodostaj je danas iznosio 2.51 metar, što znači da je bio znatno viši od 1.5 metara potrebnih za plovidbu pod punim teretom. U kolovozu je potonuo na samo 32 centimetra. Rajna je važna pomorska ruta kojom se prevozi roba, uključujući žitarice, minerale, ugljen i naftne proizvode.

"Brodovi sada mogu pod punim opterećenjem ploviti cijelim tokom rijeke", izjavio je jedan posrednik. Zbog niskog vodostaja u kolovozu neki su teretni brodovi koristili samo četvrtinu kapaciteta, što je povećavalo troškove vlasnika tereta budući da im je trebalo više brodova za isporuku. Strahovalo se da bi poremećaji u prometu mogli pogoditi i njemačko gospodarstvo.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo