7°C
Mostar 11°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

04.10.2022 / 13:34 Svijet - SAD

U uraganu Ian koji je pogodio Floridu smrtno stradalo skoro 100 osoba

U uraganu Ian koji je pogodio Floridu smrtno stradalo skoro 100 osoba
Foto: FENA

Broj smrtno stradalih od uragana Ian navodno je porastao na skoro 100 na Floridi dok spasilačko osoblje nastavlja da traga za preživjelim.

Zvaničnici su se našli na udaru kritika jer stanovnici u nekim teško pogođenim područjima nisu dobili dovoljno unaprijed upozorenje za evakuaciju.

Više od polovine zabilježenih smrtnih slučajeva je u okrugu Lee, gdje je uragan Ian stigao na kopno kao uragan 4. kategorije. Očekuje se da će predsjednik Joe Biden posjetiti Floridu u srijedu.

Biden je u ponedjeljak posjetio Portoriko, koji je pogodio uragan Fiona samo nekoliko dana prije nego što je Ian pogodio Floridu, gdje je obećao 60 miliona dolara pomoći za pomoć američkoj teritoriji.

Prema BBC-jevoj američkoj partnerskoj mreži CBS, broj smrtno stradalih u uraganu na Floridi popeo se na najmanje 99 u ponedjeljak navečer. Još četiri smrtna slučaja potvrđena su u Sjevernoj Karolini.

Zvaničnici Floride rekli su da je posljednji broj mrtvih najmanje 68. Brojke se razlikuju jer dok lokalni zvaničnici mogu prijaviti dodatne smrtne slučajeve povezane s olujom, službenik medicinskog istražitelja pripisuje smrt uraganu tek nakon obavljene obdukcije.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo