7°C
Mostar 11°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

04.10.2022 / 13:18 BiH - Tužilaštvo BiH

Prijedlog pritvora za pet osoba osumnjičenih za izborne nezakonitosti u Bosanskom Novom

Prijedlog pritvora za pet osoba osumnjičenih za izborne nezakonitosti u Bosanskom Novom
Foto: arhiv

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je pritvor za pet osoba zbog izbornih nepravilnosti tokom izbornog dana u nedjelju, 2. oktobra, na biračkom mjestu u Bosanskom Novom.

Nakon što su predati u nadležnost Tužilaštva BiH, postupajuća tužiteljica ispitala je osumnjičene u prisustvu njihovih odvjetnika, te je prema Sudu BiH upućen prijedlog pritvora za svih pet osumnjičenih osoba.

Mjera pritvora predložena je za osumnjičene: Suvadu Halilović, rođenu 1954. godine, Bosanski Novi, Emiru Vakufac, rođenu 1970. godine, Bosanski Novi, Ramiza Hamzagića, rođenog 1967. godine, Bosanski Novi, Ismeta Džafića, rođenog 1958. godine, Bosanski Novi i Ismeta Mehinovića, rođenog 1970. godine, Bosanski Novi.

Mjera pritvora potrebna je zbog nastavka istražnih aktivnosti Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih agencija, o svim okolnostima počinjenja kaznenih djela vezanih za dostavljanje velike količine ispunjenih glasačkih listića na biračko mjesto. Temeljitom istragom tužiteljstva i policijskih agencija, nastojat će se identificirati sve osobe povezane sa ovim kaznenim djelom, kao i organizatori i nalogodavci ovih nezakonitih aktivnosti.

Naime, postoji opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su zbog kaznenih djela: Izborna prevara i Uskraćivanje biračkog prava, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Također, Tužilaštvo BiH u komunikaciji sa CIK BiH, poduzima aktivnosti kako bi se osigurali uvjeti potrebni za održavanjem zakonitog izbornog procesa na navedenom biralištu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo