0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

04.10.2022 / 13:10 Svijet - Stockholm

Alain Aspect, John Clauser i Anton Zeilinger dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

Alain Aspect, John Clauser i Anton Zeilinger dobitnici Nobelove nagrade za fiziku
Foto: Reuters

Naučnici Alain Aspect, John Clauser i Anton Zeilinger dobili su Nobelovu nagradu za fiziku za 2022. godinu zbog “eksperimenata s isprepletenim fotonima”, utvrđivanje kršenja Bell nejednakosti i pionirskog rada u nauci o kvantumskoj informaciji”, saopćilo je tijelo koje dodjeljuje nagrade u utorak.

Nagradu staru više od stoljeća i vrijednu 10 miliona švedskih kruna (902.315) dolara), dodjeljuje Kraljevska švedska akademija nauka.

Nobel za fiziku druga je takva nagrada dodijeljena u ovoj sedmici nakon što je švedski genetičar Svante Paabo dobio nagradu za fiziologiju ili medicinu u ponedjeljak.

Ugledna nagrada za dostignuća u nauci, književnosti i miru stvorena je oporukom Alfreda Nobela, koji je stekao bogatstvo izumom dinamita, i dodjeljuje se od 1901. uz izvjesne prekide, prvenstveno zbog dva svjetska rata.

Nagrada za fiziku često zauzima središnje mjesto među njima, dodjeljujući se zaštitnim imenima nauke kao što su Albert Einstein, Max Planck, Pierre Curie i Marie Curie, i nagrađujući ostvarenja koja su pomogla u preoblikovanju našeg poimanja svijeta.

Prošle su godine naučnici Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi podijelili Nobelovu nagradu za fiziku zbog njihovog rada na složenim fizičkim sistemima kao što je promijenjena klima Zemlje, ključnog za razumjevanje globalnog zagrijavanja.

Za nagradom za fiziku slijedi dodijela nagrada za hemiju, književnost, mir i ekonomiju, dok je posljednja od njih uvršrena u ptrvobitnu listu u 1969. godini, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo