11°C
Mostar 15°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 6°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

04.10.2022 / 12:24 Svijet - Brazil

Bolsonaro i Lula započinju borbu za podršku uoči drugog kruga izbora

Bolsonaro i Lula započinju borbu za podršku uoči drugog kruga izbora
Foto: FENA

Jair Bolsonaro i Luiz Inácio Lula da Silva, dvojica dijametralno suprotstavljenih kandidata za brazilskog predsjednika, započeli su čeverosedmičnu utrku u pridobijanju glasača uoči drugog kruga izbora koji daje konačnog pobjednika glasanja.

Nakon što su osvojili više od 90 posto glasova u nedjeljnom prvom krugu izbora, ostavljajući svoje konkurente daleko iza sebe, aktuelni presjednik Bolsonaro i bivši predsjednik da Silva već tragaju za opcijama koji bi im mogle donijeti odlučujuću pobjedu, ili kroz podršku političkih koalicija ili od kandidata koji su sada eliminirani iz izborne utrke.

Politički analitičari tvrde da će Bolsonaro nastojati da kapitalizira na neubičajeno snažnom nastupu desnice u cjelini, nastojeći da zadobije podršku političara koji pokušavaju stupiti u rizične koalicije, dok da Silva – koji je pobijedio u prvom krugu - nastoji da se domogne umjerenih snaga.

Izbori će utvrditi da li će se ljevičari vratiti na čelo četvrte po veličini svjetske demokratije ili će Bolsonaro iskoristiti svoju krajnje desničarsku agendu za osvajanje novog mandata.

Brojne ankete ukazuju da ljevičar da Silva ima značajnu prednost, dok su neki sugerirali da je on čak i mogao pobijediti u prvom krugu. Većina ih pokazuje da se margina njegovog vodstva približila ili nadmašila dvocifrene brojke. Bolsonaro je, međutim, zaostajao za samo pet posto glasova za da Silvom, što je dovelo do zakazivanja drugog kruga glasanja za 30 oktobar, prenosi AP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo