6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

04.10.2022 / 11:58 Izbori 2022 - Izbori 2022

Ponovno brojanje glasova s brojnih birališta, potvrđen slučaj krađe

Ponovno brojanje glasova s brojnih birališta, potvrđen slučaj krađe
Foto: FENA

CIK BiH zbog sumnje u neregularnosti donijelo je odluku o ponovnom brojanju glasova s većeg broja biračkih mjesta na kojima su građani u nedjelju odlučivali o novoj vlasti, a već je potvrđen najmanje jedan slučaj krađe glasova kandidatkinji opozicije za predsjednicu Republike Srpske.

Dodikova protukandidatkinja je pokradena?

Odlukom CIK-a prihvaćeno je više od 200 zahtjeva za otvaranje vreća u kojima se nakon prebrojavanja na glasačkim mjestima pohranjuju glasački listići. Kako je pojašnjeno, to će biti učinjeno u cilju "pravilnog objedinjavanja utvrđenih rezultata".

Istovremeno je potvrđeno kako postoji osnova za tvrdnje opozicije u RS-u da je njihova kandidatkinja za predsjednicu tog entiteta Jelena Trivić pokradena. Predsjednik jednog lokalnog biračkog odbora priznao je pred televizijskim kamerama kako je sve glasove koje je u njegovom selu osvojila Trivić on lično pripisao drugom kandidatu.

"Ja sam Zoranu Kaliniću, koji se na listi nalazio iznad Jelene, uveo podatke umjesto njoj", priznao je Stevan Gutić, predsjednik biračkog odbora u selu Krajišnik kod Bosanske Gradiške. Sve je pravdao umorom i kasnim noćnim satima kada su se unosili podaci.

Dodika optužuju za prevaru

Nakon što su zatvorena birališta ispostavilo se da je Milorad Dodik tamo dobio glasove 140 birača, a Trivić niti jedan. Sve je postalo još čudnije kada se doznalo da je riječ o rodnom mjestu njene majke. Nula glasova upisano je Trivić i u mjestu Čelinac gdje je rođen njen suprug i taj se slučaj još istražuje.

Upravo su ovi primjeri Partiji demokratskog progresa (PDP) poslužili kao dokaz za tvrdnju da su iz Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) organizirali krađu glasova. Trakavica s izborom predsjednika RS-a još nije okončana, a Dodik jutros pred Trivić ima prednost od nekih 28 hiljada glasova.

Unatoč ranijim optimističnim izjavama kako će njegov SNSD biti neizostavan dio nove vlasti na državnom nivou, Dodik je sada počeo upozoravati kao to nije potpuno izvjesno.

Kazao je kako je moguće da se Bošnjaci objedine u Sarajevu i da u saradnji s opozicionim strankama iz RS-a formiraju Vijeće ministara što bi, po njegovu sudu, dovelo BiH u situaciju da se vlast formira bez legitimnih predstavnika Hrvata i Srba.

(Hina)

Izdvajamo