11°C
Mostar 15°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 6°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

04.10.2022 / 11:17 Svijet - Brisel

EU zvaničnici raspravljaju o zajedničkom zaduživanju kako bi spriječili recesiju

EU zvaničnici raspravljaju o zajedničkom zaduživanju kako bi spriječili recesiju
Foto: Vijesti.ba

Dvojica visokih zvaničnika Evropske komisije pozvala su u utorak na zajedničko zaduživanje 27-člane Evropske unije kako bi se finansirao odgovor na krizu cijena energenata koja prijeti da uzrokuje recesiju u bloku.

U tekstu u Irish Timesu, evropski ekonomski komesar Paolo Gentiloni i komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton rekli su da bi novo zaduživanje moglo biti modelirano na osnovu zajedničkog zaduživanja povedenog tokom pandemije COVID-19 kako bi se subvencionisali poslovi koji bi inače bili izgubljeni, prenosi Reuters.

Njihov prijedlog dolazi u trenutku kada njemački ogromni paket podrške od 200 milijardi eura za domaćinstva i kompanije izaziva zabrinutost među ostalim vladama EU, koje nisu u mogućnosti da dođu do te podrške, o pravednosti konkurencije na jedinstvenom tržištu.

- Važnije je nego ikad da izbjegnemo fragmentaciju unutrašnjeg tržišta, pokretanje trke za subvencije i dovođenje u pitanje principa solidarnosti i jedinstva koji su u osnovi našeg evropskog projekta - napisala su dva povjerenika.

Tokom pandemije, EU je pozajmila 100 milijardi eura po vrlo povoljnim uslovima u okviru svoje SURE sheme i posudila novac vladama da subvencioniraju plate radnika tokom ekonomskog pada.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo