1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

04.10.2022 / 09:50 Svijet - Saman

Iran lansirao testni svemirski tegljač

Iran lansirao testni svemirski tegljač
Foto: Vijesti.ba

Iranski državni mediji objavili su u utorak da je vlada lansirala svemirski tegljač koji može pomicati satelite s jedne orbite na drugu.

Državna televizija je rekla da je testnu svemirsku letjelicu pod nazivom Saman izradio Nacionalni centar za svemirska istraživanja, a da ju je u ponedjeljak lansiralo Ministarstvo odbrane.

Hassan Salarieh, šef svemirske agencije Islamske Republike, rekao je državnoj televiziji da se dužnosnici "nadaju da će koristiti i testirati glavni tegljač u bliskoj budućnosti". Iran je otkrio letjelicu 2017. Svemirski tegljač može prebaciti satelit iz jedne orbite u drugu, izvještava AP.

Iran već dugo provodi svemirski program tvrdeći da je usmjeren u miroljubive svrhe. Zemlja ima i civilni i vojni svemirski program, za koji se SAD boji da bi mogao biti iskorišten za unaprjeđenje programa balističkih raketa.

U junu je Teheran lansirao raketu na čvrsto gorivo u svemir, a u augustu je ruska raketa uspješno lansirala iranski satelit Kajam u orbitu. Ime je dobio po Omaru Kajamu, perzijskom naučniku koji je živio u 11. i 12. stoljeću.

Međutim, Iran je imao niz nesreća i neuspjelih lansiranja satelita u posljednjih nekoliko godina.

Iranska paravojna Revolucionarna garda u aprilu 2020. otkrila je vlastiti tajni svemirski program uspješnim lansiranjem satelita u orbitu. Garda upravlja vlastitom vojnom infrastrukturom paralelno s iranskim oružanim snagama.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo