16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

04.10.2022 / 09:43 Svijet - Pjongjang

Sjeverna Koreja podržala rusku aneksiju dijelova Ukrajine

Sjeverna Koreja podržala rusku aneksiju dijelova Ukrajine
Foto: Vijesti.ba

Sjeverna Koreja podržala je objavu ruske aneksije dijelova Ukrajine, saopćilo je njeno ministarstvo vanjskih poslova u utorak, optužujući Sjedinjene Države da primjenjuju “dvostruke standarde nalik na gangsterske" miješanjem u unutrašnje stvari drugih zemalja.

Državna novinska agencija KCNA javila je o rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a pod sponzorstvom Sjedinjenih Država koja osuđuje objavu aneksije, na koju je veto u petak uložila Rusija, podržavajući tvrdnju Moskve da su te regije izabrale da budu dio Rusije.

Kijev i zapadni čelnici osudili su referendume kao namještene, dok je Washington zatražio od država članica UN-a da ne priznaju bilo kakav izmijenjeni status Ukrajine, te da Rusija povuče vojnike iz regija u kojima je silom osvojila teritoriju i u kojima borbe još bjesne.

Jo Chol Su, generalni direktor međunarodnih organizacija u ministararvu vanjskih poslova u Pyongyangu, izjavio je da su referendumi održani legitimno u skladu s poveljom UN-a, ali da Sjedinjene Države “primjenjuju dvostruke standarde nalik na gangsterske” nakon što su izvele invazije na druge zemlje kako bi održale vlastitu “nadmoć”.

- Kako bi održale neosporeni unipolarni svijet, SAD se mješaju u unutrašnje stvari nezavisnih zemalja i krše njihova legalna prava zloupotrebljavajući Vijeće sigurnosti UN-a - navodi Jo u izjavi koju je prenijela KCNA.

- SAD su pokrenule agresivne ratove protiv suverenih država kemu kojima su bivša Jugoslavija, Afganistan i Irak, ali Vijeće sigurnosti nije dovelo u pitanje SAD - kazao je.

Jo navodi u izjavi da će se Vijeće sigurnosti suočiti s posljedicama ukoliko bude slijedilo “tvrdokornu i arbitrarnu praksu Washingtona i parcijalne akte dvostrukih stndarda”.

Ukrajine je prekinula veze sa Sjevernom Korejom, starom hladnoratovoskom saveznicom Rusije, u julu nakon što je Pyongyang priznao dvije otcijepljene samopropglašene republike na ukrajinskom istoku.

Sjedinjene Države saopćile su prošlog mjeseca da Rusija kupuje milione raketa i artiljerijskih oruđa od Sjeverne Koreje kako bi ih koristila u Ukrajini.

Sjeverna Koreja odbacila je, međutim, te navode, tražeći od Washingtona da “začepi usta” i prestane stvarati glasine kojima se kompromitira slika te zemlje u svijetu, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo