18°C
Mostar 19°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 17°C

04.10.2022 / 08:29 Politika - Upravni odbor

VKBI obilježava 30 godina rada

VKBI obilježava 30 godina rada
Foto: Vijesti.ba

U velikoj sali Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca 3. oktobra 2022. godine održana je 14. sjednica Upravnog odbora.

Na sjednici je Upravni odbor prihvatio informaciju o aktivnostima predsjednika i generalnog sekretara koje su se odvijale između sjednica Upravnog odbora. Predsjednica Regionalnog odbora VKBI Bosanske krajine prof.dr. Vildana Pečenković i predsjednica RO VKBI Hercegovine emeritus prof.dr. Elbisa Ustamujić upoznali su Upravni odbor sa aktivnostima ovih regionalnih odbora.

Upravni odbor podržao je inicijativu da se sa MDD Merhamet uspostavi poseban Fond iz kojeg bi se pomagali istaknuti intelektualci koji se nalaze u nezavidnoj materijalnoj situaciji.

U kontekstu organiziranja programskih aktivnosti obilježavanja 30 godina rada VKBI-a kojom prilikom će se održati i svečana Akademija 22. decembra 2022. godine u Vijećnici Grada Sarajevo imenovan je predsjednik Organizacionog odbora g. Edhem Bičakčić. Zaključeno je da se članovima Vijeća uputi poziv za predlaganje laureata u skladu sa Pravilnikom o nagradama i priznanjima VKBI kako bi se ovaj proces okončao najkasnije do 01.11.2022. godine.

Generalni sekretar Vijeća upoznao je Upravni odbor sa aktivnostima Vijeća za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO, čiji je VKBI potpisnik, sa posebnim akcentom na prijedlog koji je ovo Vijeće uputio OHR-u po pitanju deblokade FBIH.

Upravni odbor kratko je upoznat sa odlukama koje je Visoki predstavnik donio 2.10.2022. godine kojima je izvršio određene promjene Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH. Upravni odbor ovlastio je generalnog sekretara da nastavi sa aktivnostima u Vijeću za provedbu Deklaracije.

Predsjedavajući Savjeta VKBI za ustavno pravna i politička pitanja emeritus prof.dr. Kasim Trnka i generalni sekretar mr.sc. Emir Zlatar zaduženi su da analiziraju donesene odluke OHR-a i pripreme stavove VKBI koji će se javno obznaniti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo