8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

04.10.2022 / 08:24 Politika - Reakcije

IGK: Schmidtova odluka ispunjavanje dijela ratnih ciljeva tzv. Herceg-Bosne

IGK: Schmidtova odluka ispunjavanje dijela ratnih ciljeva tzv. Herceg-Bosne
Foto: Vijesti.ba

Korištenje Bonskih ovlasti na dan izbora pokazuje potpuni izraz nepoštovanja prema državi BiH i njenim građanima koji su iskoristili svoje demokratsko pravo.

Ovim postupkom narušen je i ugled Visokog predstavnika kao institucije, koja je i danas, nažalost, prijeko potrebna u BiH.

Odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH je ispunjavanje dijela ratnih ciljeva tzv. Herceg-Bosne. HDZ koji baštini ideju udruženog zločinačkog poduhvata, presuđenog od međunarodnog suda u Hagu nikad neće biti izbačen iz vlasti u BiH ovom odlukom.

Internacionalni ekspertni tim IGK smatra da se nalazimo u nastavku rata drugim sredstvima.
Međunarodna zajednica koja je glumila da je na strani žrtava genocida, sada je preko svoga visokog predstavnika protiv žrtava genocida.

Odluka visokog predstavnika podriva demokratske kapacitete BiH i volju građana koji žele da iskoriste svoje demokratsko pravo.

IGK je u više navrata upozoravao da visoki predstavnik djelujući kao agent Republike Hrvatske odlukom o izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH se stavio na stranu Hrvatske koja krši Dejtonski sporazum iako je jedna od zemalja potpisnica, saopćio je Institut za istraživanje genocida Kanada.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo