3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

03.10.2022 / 13:28 Izbori 2022 - Predsjednik Hrvatske

Milanović: Podržaću samoupravu Hrvata u BiH

Milanović: Podržaću samoupravu Hrvata u BiH
Foto: Agencije

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poručuje da će podržati neki oblik samouprave Hrvata u BiH, ako se oni na to odluče.

"Dok god je moguće da Hrvatima neko drugi izabere člana Predsjedništva BiH - to se zove prevara. Međunarodna zajednica ne radi ništa, a Hrvatska ne radi dovoljno", naveo je Milanović, a prenijela pres-služba predsjednika Hrvatske.

Zvanični Zagreb ne priznaje dosadašnjeg člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića, jer smatra da je izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata, prenosi Srna.

Milanović smatra da Hrvatska mora sama da vodi i upravlja tim problemom u BiH, a ne da "zavisi o milosti činovnika".

"O tome zavisi sudbina Hrvata u BiH u sljedeće četiri godine. To je neizdrživa situacija", ocijenio je hrvatski predsjednik.

Milanović ističe da je ranije imao dobre odnose sa političarima u BiH, poput Komšića, ali da je shvatio da su oni "prevaranti i da se tim ljudima ne može vjerovati", jer su tu da se "okoriste činjenicom da Hrvata ima malo", prenose hrvatski mediji.

Željko Komšić je na jučerašnjim izborima ponovo izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i to opet bošnjačkim Hrvata.

(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo